2 soorten stress

 

Stress is een hele natuurlijke en ook gezonde reactie van het lichaam. Het maakt je alert, geconcentreerd en efficiënt. We kunnen in noodsituaties goed handelen, maar ook in situaties die we als stressvol ervaren. En in sommige situaties is dat best heel handig.

 

Als ons lichaam heftig reageert op voeding, stoffen in de lucht, een emotie, pijn, leren, tijdsdruk, houding, gedachten, vaccinatie, geluiden, … en dit is van langdurige aard, dan heeft ons lichaam meer tijd nodig om te herstellen. Stress stapelt zich op. Dan is er sprake van ongezonde stress, waardoor allerlei klachten kunnen ontstaan.

 

Onbalansen kunnen veroorzaakt worden door 4 verschillende vormen van stress:

Structurele stress

Spieren, gewrichten of pezen die niet optimaal functioneren veroorzaken stress en laten daardoor klachten zien als pijn, bewegingsbeperking, ontstekingen, overbelasting en dergelijke.

Chemische stress

Bepaalde stoffen uit voeding, uit de lucht of uit andere omgevingsfactoren kunnen stress veroorzaken in het lichaam. Bijbehorende klachten zijn onder andere allergieën, eczeem, astma, pijnklachten, etc.

Emotionele stress

Door onverwerkte emoties of overbelasting van het lichaam en de geest kunnen klachten ontstaan die fysiek van aard zijn, maar een emotionele achtergrond hebben. Je kunt daarbij denken aan bij voorbeeld depressie, burn out, overspannenheid, onverwerkt verdriet in rouwprocessen en dergelijke.

Elektromagnetische stress

Heeft te maken met de bewuste en onderbewuste processen in het lichaam (interne communicatie) en met de communicatie binnen en buiten het lichaam. Maar ook klachten als dyslexie, dyscalculie en dyspraxie (DCD) zijn voorbeelden van elektromagnetische stress en derhalve met behulp van (edu)kinesiologie te balanceren.

piramideAls één van deze gebieden uit balans is kunnen diverse klachten ontstaan. Daarbij is het zo dat bovenstaande vier groepen een dynamisch geheel zijn. Het is een 'gezondheidspiramide', is er één kant uit balans, dan heeft dit consequenties voor de overige kanten. Het geheel beïnvloedt elkaar.

www.begripdoorinzicht.nl maakt gebruik van cookies voor een optimale beleving van deze site.