Kinesiologie
Bewustzijn
Brein

Invisible

 

Structurele klachten

 

Structurele klachten kunnen veroorzaakt worden door structurele stress

 

Iedere beweging en elke handeling vereisen een beweging van spieren. Vaak wordt pas opgemerkt dat men spieren heeft bij pijn of als een spier niet doet wat men wil.

 

Wanneer we een spier aantreffen die gespannen is of te strak, zijn we in eerste instantie geneigd direct op die spier te werken en deze te kneden en te rekken om te zorgen dat hij zich ontspant. Er kan echter een reden zijn waarom die spier gespannen is en daarom zal de spanning, zelfs wanneer deze tijdelijk wordt opgeheven, terugkeren.

 

Tegenovergestelde spierenTouch for Health werkt met spiertesten. De wervelkolom wordt op zijn plaats gehouden door spieren. Bij een optimale houding hebben de spieren aan beide zijden van de wervelkolom dezelfde spanning. De spieren zijn dan in balans.
Het probleem hoeft niet in de pijnlijke spier te zitten (a.). Er kan een reden zijn waarom die spier gespannen is. Voor elke beweging die een spier maakt, is er een corresponderende spier die de beweging tegenwerkt (b.). We gebruiken TfH-technieken om de tegenovergestelde zwakke spier te versterken.

 

In de Touch for Health richten we ons op het evenwicht tussen de samenwerkende spieren. Aangezien de mens één geheel is, zullen ook andere spieren, organen of energiesystemen hierop reageren. Een verkrampte spier in een been kan uiteindelijk de oorzaak zijn van een zwakke spier ergens anders in het lichaam. Er kan daardoor een verandering in de houding ontstaan zowel fysiek en psychisch als mentaal, hetgeen kan resulteren in het minder goed functioneren van de mens in zijn totale zijn. Die ene spier kan een kettingreactie teweeg brengen. Elke spier is nl verbonden met een meridiaan (energiebaan) en elke meridiaan is weer verbonden met een orgaan of klier. Het in balans brengen van zwakke spieren zorgt voor stimulatie van de drie belangrijke in het lichaam aanwezige circulatiesystemen: lymfesysteem, bloedcirculatie en meridiaanstelsel.

 

Spieren geven ook uitdrukking aan het mens-zijn: hoe te handelen, bewegen, staan, lopen, zitten, dansen, liefkozen en noem maar op. Elke indruk in het dagelijkse leven laat een indruk of een afdruk achter, ook in de spieren.  Bij elke uitdrukking van het gezicht worden spieren gebruikt. Lachen kost overigens minder spierkracht dan humeurig of chagrijnig zijn! En lachen is gezond! 10_redenen_om_te_lachen

 

Vaak is de achterliggende oorzaak van een klachten ‘stress’ (teveel verkeerde indrukken die een duidelijke afdruk hebben gemaakt in het lichaam) en stress kost energie. Als de oorzaak van de klachten niet is opgeruimd kunnen de klachten aanhouden of terugkomen.
Binnen de kinesiologie wordt het begrip stress zeer ruim opgevat en onderverdeeld in 4 groepen.

  • Mechanische of structurele stress: lichamelijke problemen als gevolg van (sport)blessures, gewrichtsslijtage, orgaanproblemen, spierspanningen, pijn, verkeerde houding, bewegingsbeperking, verminderde kracht,…
  • Chemische stress:...
  • Emotionele stress:….
  • Elektromagnetische stress:…

 

Om in balans te zijn moeten alle vier de zijden van de piramide in balans zijn. Onze spieren reageren op elke verstoring, of het nu in de chemie, de psyche, het elektromagnetische of de structuur zit. Daarom kan met behulp van de spiertest zoveel informatie verkregen worden over de energieverstoringen in het lichaam.

 

Kijken naar structurele klachten is meestal kijken naar een juiste stand van de wervelkolom, omdat een juiste stand van de wervelkolom een sterke basis biedt voor een goede gezondheid. Lees hierover meer op de pagina Cursus

 

Touch for Health biedt vele mogelijkheden om naar de juiste stand van de wervelkolom te kijken.
Reactieve spieren is er daar één van: Door het verband tussen de spieren te herstellen, zal de houdingsbalans verbeteren en langer aanhouden. De te hard werkende spier zal weer gaan samenwerken waardoor de symptomen van overbelasting zal verbeteren of zelfs verdwijnen. Soms zijn er meerdere patronen die verbetert kunnen worden.

 

Onderliggend kunnen er ook vitamine of mineralen tekorten zijn. Of een verwarring tussen links en rechts.
Emoties die niet verwerkt zijn kunnen ook zorgen voor verstoringen op structureel gebied. Je hoeft niet alles te doorgronden / herbeleven. Alleen al het feit dat je erkend dat er emotionele zaken niet herkend, erkend en verwerkt zijn kan zorgen dat dit alsnog gebeurt. Lees ook het stukje over je eigen puzzel leggen.

 

Wat kun je nu zelf doen?

 

Kruislopen laat de linker kant beter samenwerken met de rechter kant. Dit geldt voor het brein maar ook voor het lichaam.
Donna Eden legt in de video over kruislopen uit wat de kruisloop kan doen voor je
De kruisloop kan ook helpen om iets gemakkelijker te leren. Zoals woordjes Frans, Duits, Engels op de middelbare school. De tafels op de basisschool: 1. maak een blad met de tafels (som + antwoord) en hang die op ooghoogte. Zeg ze op terwijl je kruisloopt. 2. Als je dat een paar dagen zo gedaan hebt, ga je ze doen zonder dat je de antwoorden ziet. Die die je niet kan zet je op een apart blad en die doe je nog een paar dagen volgens 1. Net zolang totdat je ze door elkaar kan opzeggen Hier in Culemborg weet ik dat een juf op school al zo werkt. Zo mooi dat ze in beweging gaan.
De kruisloop leer je tijdens Touch for Health 1. De kruisloop testen en corrigeren leer je tijdens Touch for Health 2. Natuurlijk doen we nog veel meer leuke dingen. Kijk maar bij cursus Touch for Health

 

Oren massereOor masserenn: houd het gekrulde gedeelte van het oor stevig vast en rol het tegelijkertijd naar buiten. Trek het oor stevig weg van de opening van de gehoorgang. Doe dit van boven naar beneden, tot en met de oorlel. Doe dit minimaal 3 keer.

Dit helpt erg goed als je bij het naar rechts of links kijken last hebt van je nek of nekspieren en eigenlijk niet zo ver naar achteren kunt kijken dan je normaal kan. Het masseren van de oren kan de bewegingsuitslag enorm verbeteren en de beweging soepeler laten verlopen. Probeer het maar uit: kijk naar rechts en naar links - masseer je oren (beide zijde) - kijk nogmaals naar rechts en naar links - ervaar je verschil?

Eigenlijk helpt het masseren van de oren bij elke bewegingsuitslag. Probeer het zelf uit en reageer wat dit voor jouw bewegingsbereik heeft gedaan op facebook (op 21 nov 2014 heb ik deze op mijn facebook pagina gezet)

 

Afhankelijk van de klacht worden er in een consult, meerdere technieken gecombineerd. Want… Jij bent uniek en elke behandeling die ik bied is daarom helemaal op jou afgestemd. Niemand biedt zo'n perfect maatwerk als je eigen lichaam!

 

Technieken waar ik oa gebruik van maak zijn: Touch for Health, Metaforen,  Stress Release, Leefblind, Woordblind, Voeding testen en balanceren, BrainGym, LEAP, Acht extra meridianen, Biokinetische oefeningen, Energiecentra en JOIN.

 

Praktijk & Cursuscentrum voor Kinesiologie
Inge Burgerhof

Duizendblad 11 4102 KP Culemborg
06 - 28 26 32 50
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.begripdoorinzicht.nl

Nieuwste artikelen

Het elastiek tussen lichaam en ziel

 


Steeds meer kinderen hebben te maken met een vorm van hooggevoeligheid. Ze zijn kwetsbaar, heel gevoelig voor indrukken vanuit hun omgeving en vaak erg eigenzinnig. Door hun kwetsbaarheid hebben ze veel houvast en controle nodig. Ik benader deze kinderen vanuit het oogpunt: ze zijn los met hun lichaam verbonden, ze leven meer in hun omgeving dan in hun lichaam. Het elastiek tussen hun lichaam en hun ziel is als het ware een beetje uitgerekt. Dat is ook zo bij kinderen met autisme, alleen in een extremere mate. BOEK

 

Hoogsensitiviteit, eigenlijk is 'het enige essentiële kenmerk' daarvan diepgaande verwerking

 

Hoogsensitiviteit, eigenlijk is ‘het enige essentiële kenmerk’ daarvan diepgaande verwerking.

 

Nu is het natuurlijk wel zo dat dat behoorlijk wat consequenties kan hebben. Plus het kan ook nog zijn dat je daarnaast HB bent of dat er regelmatig gezegd wordt dat je ‘toch wat autistisch reageert’.
Wat ik de laatste (17) jaren geleerd heb over HB, autisme en (gaandeweg ook over) HSP én de nascholingsdag over HSP heb ik hieronder neergeschreven. Daarbij staat er per onderwerp een vergelijking/onderscheidt tussen deze drie (HSP-HB-Autisme). Dit voor een beter begrip van allen, niet om meer oordeel te scheppen. Het is nooit zo zwart wit als dat het hier staat.

 

Leefblind 2

 

LEEFBLIND 2 is ook een driedaagse cursus, waarbij we een verdieping van de reis naar binnen maken, die we gestart zijn met LEEFBLIND 1. We gaan dan werken met de fijnere, meer etherische energieën. Je hebt niet alleen een fysiek lichaam, maar ook een energieveld.

 

Metaforisch gaan we kijken naar ons kasteel om de wereld binnenin ons te illustreren. Eerst was het hele kasteel begaanbaar, maar gaandeweg hebben we kamers dicht gedaan en afgesloten.

 

Touch for Health

 

Door stress kunnen energieblokkades ontstaan, die het zelfherstellend vermogen verzwakken. Je lichaam gaat signalen afgeven. Soms luisteren we heel goed en handelen ernaar, soms vergeten we te luisteren en soms luisteren we wel maar begrijpen we niet hoe te handelen.

 

Touch for Health is een methode om energieblokkades op te sporen, er naar te luisteren én te handelen, waardoor het zelfherstellend vermogen de blokkade op kan heffen.
Dat opsporen gebeurt met manuele spiertesten. Die kun je zien als een soort feedbackmechanisme van je lichaam. Ben je er achter waar de blokkades zitten, dan kun je handelen met diverse technieken. De energie gaat stromen en je lichaam spreekt zijn eigen zelfhelend vermogen weer aan.

 

Wees een goudzoeker

 


De geschiedenis van de Gouden Boeddha is een prachtige metafoor voor ons verhaal.
Waar het in het kort op neer komt is dat we denken dat we klei zijn, maar dat iets in ons naar het goud blijft verlangen. Om onze essentie (ons goud) te beschermen tegen pijn in relaties hebben we er een kleilaag rond aangebracht, de persoonlijkheid. Omdat dat onbewust gebeurt (vaak beetje bij beetje en dat begint wanneer we heel jong zijn), weten we later in ons leven niets meer over onze onschuld, onze essentie. Telkens wanneer we gelukkig zijn, weten we dat er meer is dan klei. Het leven geeft ons af en toe een tik en onze eerste reactie is om de klei te versterken. Maar dan krijgen we een tik die een barst veroorzaakt. Het verdriet dat we dan hebben, brengt ons bij ons hart. De reis van de held is begonnen. We gaan op zoek naar ons ware zelf.

 

www.begripdoorinzicht.nl maakt gebruik van cookies voor een optimale beleving van deze site.