Kinesiologie
Bewustzijn
Brein

Invisible

 

Harmonisch patroon

 

Uitleg over harmonische patronen zoals beschreven in Basisboek Chinese Geneeswijze op pagina 52

 

Net als een symfonie bestaat de natuur uit ingewikkelde, in elkaar verstrengelde patronen van vorm en beweging. Het lichaam staat tot de natuur als de viool tot het orkest. De snauitdrukkingenren staan tot de viool als de organen tot het lichaam. De muzikale trillingen van de snaren zijn als de functies van elk orgaan. Alle instrumenten moeten op elkaar afgestemd zijn wil het orkest in harmonie een symfonie spelen – alle snaren van alle instrumenten en alle noten van elke snaar moeten zuiver gespeeld worden. Als een enkel instrument vals is, is het hele geluid dissonant in plaats van harmonieus.

 

 

Eenvoudig gezegd komt het erop neer dat een groot systeem alleen in evenwicht kan zijn als elk van zijn kleinere subsystemen zelf ook in evenwicht is. Dit harmoniebeginsel is hetzelfde op elk niveau van complexiteit.

 

Als we inzicht hebben in het harmoniebeginsel, kunnen we begrijpen dat ‘sommige dingen’ soms anders verlopen dan we zouden wensen omdat we niet volledig in balans zijn.

 

In de Chinese geneeskunde is gezondheid het vermogen van een organisme om op gepaste wijze te reageren op een uiteenlopende variatie van uitdagingen, op een manier die het behoud van evenwicht en integriteit veiligstelt. Ziekte betekent de mislukking om zich aan de uitdaging aan te passen, een verstoring van het totale evenwicht. Elke uitdaging die het lichaam niet aankan is een bron van ziekte, ongeacht of het een schadelijke stof is of een slecht gevoel. Ziekte is een uiting van een onstabiel proces, een patroon van onharmonische relaties. Wanneer de afweermiddelen verzwakt zijn en reserves uitgeput, zorgt een veelvoud van factoren ervoor dat de ziekte kan ontstaan.

 

Een gebrek aan zonlicht, uitputting van de bodem en overwoekering door onkruid beperken de gezondheid van de tuin. Te veel zon verbrandt de planten, teveel wind droogt ze uit, teveel water doet de wortels verrotten. Maar bij afwezigheid van licht, water en lucht kunnen de planten niet ontkiemen of groeien. De klimaten, gevoelens en activiteiten van het leven zijn niet intrinsiek goed of slecht; het is hun overvloed of tekort dat het stroompatroon verstoort.

 

Basisboek Chinese geneeswijzen. Harriet Beinfield. ISBN: 9789069635019

 

 

 

Nieuwste artikelen

Het elastiek tussen lichaam en ziel

 


Steeds meer kinderen hebben te maken met een vorm van hooggevoeligheid. Ze zijn kwetsbaar, heel gevoelig voor indrukken vanuit hun omgeving en vaak erg eigenzinnig. Door hun kwetsbaarheid hebben ze veel houvast en controle nodig. Ik benader deze kinderen vanuit het oogpunt: ze zijn los met hun lichaam verbonden, ze leven meer in hun omgeving dan in hun lichaam. Het elastiek tussen hun lichaam en hun ziel is als het ware een beetje uitgerekt. Dat is ook zo bij kinderen met autisme, alleen in een extremere mate. BOEK

 

Hoogsensitiviteit, eigenlijk is 'het enige essentiële kenmerk' daarvan diepgaande verwerking

 

Hoogsensitiviteit, eigenlijk is ‘het enige essentiële kenmerk’ daarvan diepgaande verwerking.

 

Nu is het natuurlijk wel zo dat dat behoorlijk wat consequenties kan hebben. Plus het kan ook nog zijn dat je daarnaast HB bent of dat er regelmatig gezegd wordt dat je ‘toch wat autistisch reageert’.
Wat ik de laatste (17) jaren geleerd heb over HB, autisme en (gaandeweg ook over) HSP én de nascholingsdag over HSP heb ik hieronder neergeschreven. Daarbij staat er per onderwerp een vergelijking/onderscheidt tussen deze drie (HSP-HB-Autisme). Dit voor een beter begrip van allen, niet om meer oordeel te scheppen. Het is nooit zo zwart wit als dat het hier staat.

 

Leefblind 2

 

LEEFBLIND 2 is ook een driedaagse cursus, waarbij we een verdieping van de reis naar binnen maken, die we gestart zijn met LEEFBLIND 1. We gaan dan werken met de fijnere, meer etherische energieën. Je hebt niet alleen een fysiek lichaam, maar ook een energieveld.

 

Metaforisch gaan we kijken naar ons kasteel om de wereld binnenin ons te illustreren. Eerst was het hele kasteel begaanbaar, maar gaandeweg hebben we kamers dicht gedaan en afgesloten.

 

Touch for Health

 

Door stress kunnen energieblokkades ontstaan, die het zelfherstellend vermogen verzwakken. Je lichaam gaat signalen afgeven. Soms luisteren we heel goed en handelen ernaar, soms vergeten we te luisteren en soms luisteren we wel maar begrijpen we niet hoe te handelen.

 

Touch for Health is een methode om energieblokkades op te sporen, er naar te luisteren én te handelen, waardoor het zelfherstellend vermogen de blokkade op kan heffen.
Dat opsporen gebeurt met manuele spiertesten. Die kun je zien als een soort feedbackmechanisme van je lichaam. Ben je er achter waar de blokkades zitten, dan kun je handelen met diverse technieken. De energie gaat stromen en je lichaam spreekt zijn eigen zelfhelend vermogen weer aan.

 

Wees een goudzoeker

 


De geschiedenis van de Gouden Boeddha is een prachtige metafoor voor ons verhaal.
Waar het in het kort op neer komt is dat we denken dat we klei zijn, maar dat iets in ons naar het goud blijft verlangen. Om onze essentie (ons goud) te beschermen tegen pijn in relaties hebben we er een kleilaag rond aangebracht, de persoonlijkheid. Omdat dat onbewust gebeurt (vaak beetje bij beetje en dat begint wanneer we heel jong zijn), weten we later in ons leven niets meer over onze onschuld, onze essentie. Telkens wanneer we gelukkig zijn, weten we dat er meer is dan klei. Het leven geeft ons af en toe een tik en onze eerste reactie is om de klei te versterken. Maar dan krijgen we een tik die een barst veroorzaakt. Het verdriet dat we dan hebben, brengt ons bij ons hart. De reis van de held is begonnen. We gaan op zoek naar ons ware zelf.

 

www.begripdoorinzicht.nl maakt gebruik van cookies voor een optimale beleving van deze site.