Kinesiologie
Bewustzijn
Brein

Invisible

 

Geitenpaadjes maken

 

30 januari 2014hersen bedrading copy copy

Graag wil ik iets vertellen over geitenpaadjes en snelwegen. Het is ongelofelijk leuke informatie die lekker simpel is en veel snapvermogen geeft (en daar ben ik gek op)

Wanneer je iets nieuws leert, maak je verbindingen tussen je hersencellen. De menselijke hersenen bestaan uit ongeveer 100 biljoen zenuwcellen: de neuronen ofwel onze bedrading (zie afbeelding). Al deze bedradingen samen sturen functies zoals lopen, praten, denken en voelen aan. Deze bedradingen werken door middel van elektrische berichten. Zo houden zij voortdurend de hersenen op de hoogte over de gesteldheid van lichaam en geest.

 

 

 

Je kunt het vergelijken met een staande lamp. Als de stekker in het stopcontact zit dan kun je met behulp van de stroom de lamp laten branden.

 

Tijdens het spiertesten maken we gebruik van deze elektrische berichten. Wanneer deze berichten niet goed stromen dan leidt dat tot verstoorde breinintegratie.

 

Breinintegratie = als alle delen van het brein toegankelijk zijn, als die delen samen kunnen werken én als dit onder stress blijft functioneren. Breinintegratie is te vergelijken met een orkest wat prachtig kan klinken met meerdere muzikale instrumenten. Het brein moet er ook voor zorgen dat de output van ieder los bericht precies getimed wordt ten einde chaos te voorkomen.

 

Er zijn verschillende manieren om alle delen van het brein toegankelijk te houden, te laten samenwerken én dat onder stress vol te laten houden. Als er weer breinintegratie komt, vuren de neuronen/bedrading nieuwe reacties. Een engelse uitspraak = neurons that fire together wire together: de neuronen die tegelijk afvuren zullen verbindingen maken. Het is dus belangrijk dat we onze gedachte kalmeren en ons bewuste brein gebruiken met positieve gedachten. Hierdoor vuren er andere neuronen en als je dat vaak genoeg doet verandert het automatische patroon. Een filmpje die patronen doorbreken uitlegt

 

Geitenpaadjes copyHet is te vergelijken met geitenpaadjes lopen (zie de afbeelding die is echt grappig). “Stel je eens voor dat je door een veld met hoge grashalmen loopt. Wanneer je terugkijkt, zie je nog net een spoortje waar je gelopen hebt, een soort geitenpaadje. Dit spoor kan door de wind gemakkelijk vervagen. Maar loop je keer op keer hetzelfde geitenpaadje af, dan wordt het geleidelijk aan een groter pad en ten slotte een snelweg. Het oorspronkelijke geitenpaadje wordt een druk belopen en –bereden route. Het geitenpaadje staat voor alles wat voor je brein nieuw is: een nieuwe gedachte, een feit dat je voor het eerst hoort of iets wat je voor de eerste keer hoort of leert. Wat gebeurt er dan in ons brein? Een aantal hersencellen (neuronen) maakt samen contact en geeft elkaar een signaal door. De hersencellen verbinden zich, een neuraal paadje vormt zich.” Uit: Dirksen, G. en Möller,(2011) H. – Breinlink voor ouders-Je kind helpen leren. blz 17-18. Schiedam: Scriptum

 

Overtuigingen over je lichaam en jezelf zijn flinke snelwegen. “Ik heb nog steeds last van hoofdpijn, dit duurt vast nog dagen voordat dit weer over is.”
Ook overtuigingen van de omgeving kunnen hardnekkige snelwegen worden. “Een frozen shoulder duurt zeker een jaar voordat je er een beetje van af bent. Ik ken iemand…”

 

Tijdens een kinesiologische behandeling kunnen we kijken naar hoe het bewuste brein en het onderbewuste brein met elkaar communiceren en de trigger (én overtuiging) die ervoor zorgt dat het onderbewuste brein te heftig reageert helpen kalmeren zodat er een nieuwe reactie mogelijk is (en er nieuwe geitenpaadjes ontstaan). Ook kunnen we kijken naar de communicatie tussen links en rechts. Als alle delen van het brein goed met elkaar kunnen communiceren en samenwerken en dat ook onder stress momenten blijven doen, dan hebben we een geïntegreerd brein.

 

Kun je hier zelf ook iets aan doen…? Jazeker


De Wayne Cook oftewel ‘In de knoop – uit de knoop’ werkt hier heel goed voor.

 

Maar eigenlijk alle 4 de stappen van ‘energie in beweging brengen’ waar ik het eerder over had werken hiervoor!!
Die is te lezen onder breinknoppen
Een filmpje die meer uitleg geeft over al deze stappen en meer.

 

 Ik zou het heel leuk vinden als je onder dit bericht op Facebook een reactie achter wilt laten

 

Wil je meer weten – leren kom dan naar de Touch for Health cursussen

 

Veel plezier ermee en doe er je voordeel mee. Groetjes van Inge.

 

 

 

 

Nieuwste artikelen

Het elastiek tussen lichaam en ziel

 


Steeds meer kinderen hebben te maken met een vorm van hooggevoeligheid. Ze zijn kwetsbaar, heel gevoelig voor indrukken vanuit hun omgeving en vaak erg eigenzinnig. Door hun kwetsbaarheid hebben ze veel houvast en controle nodig. Ik benader deze kinderen vanuit het oogpunt: ze zijn los met hun lichaam verbonden, ze leven meer in hun omgeving dan in hun lichaam. Het elastiek tussen hun lichaam en hun ziel is als het ware een beetje uitgerekt. Dat is ook zo bij kinderen met autisme, alleen in een extremere mate. BOEK

 

Hoogsensitiviteit, eigenlijk is 'het enige essentiële kenmerk' daarvan diepgaande verwerking

 

Hoogsensitiviteit, eigenlijk is ‘het enige essentiële kenmerk’ daarvan diepgaande verwerking.

 

Nu is het natuurlijk wel zo dat dat behoorlijk wat consequenties kan hebben. Plus het kan ook nog zijn dat je daarnaast HB bent of dat er regelmatig gezegd wordt dat je ‘toch wat autistisch reageert’.
Wat ik de laatste (17) jaren geleerd heb over HB, autisme en (gaandeweg ook over) HSP én de nascholingsdag over HSP heb ik hieronder neergeschreven. Daarbij staat er per onderwerp een vergelijking/onderscheidt tussen deze drie (HSP-HB-Autisme). Dit voor een beter begrip van allen, niet om meer oordeel te scheppen. Het is nooit zo zwart wit als dat het hier staat.

 

Leefblind 2

 

LEEFBLIND 2 is ook een driedaagse cursus, waarbij we een verdieping van de reis naar binnen maken, die we gestart zijn met LEEFBLIND 1. We gaan dan werken met de fijnere, meer etherische energieën. Je hebt niet alleen een fysiek lichaam, maar ook een energieveld.

 

Metaforisch gaan we kijken naar ons kasteel om de wereld binnenin ons te illustreren. Eerst was het hele kasteel begaanbaar, maar gaandeweg hebben we kamers dicht gedaan en afgesloten.

 

Touch for Health

 

Door stress kunnen energieblokkades ontstaan, die het zelfherstellend vermogen verzwakken. Je lichaam gaat signalen afgeven. Soms luisteren we heel goed en handelen ernaar, soms vergeten we te luisteren en soms luisteren we wel maar begrijpen we niet hoe te handelen.

 

Touch for Health is een methode om energieblokkades op te sporen, er naar te luisteren én te handelen, waardoor het zelfherstellend vermogen de blokkade op kan heffen.
Dat opsporen gebeurt met manuele spiertesten. Die kun je zien als een soort feedbackmechanisme van je lichaam. Ben je er achter waar de blokkades zitten, dan kun je handelen met diverse technieken. De energie gaat stromen en je lichaam spreekt zijn eigen zelfhelend vermogen weer aan.

 

Wees een goudzoeker

 


De geschiedenis van de Gouden Boeddha is een prachtige metafoor voor ons verhaal.
Waar het in het kort op neer komt is dat we denken dat we klei zijn, maar dat iets in ons naar het goud blijft verlangen. Om onze essentie (ons goud) te beschermen tegen pijn in relaties hebben we er een kleilaag rond aangebracht, de persoonlijkheid. Omdat dat onbewust gebeurt (vaak beetje bij beetje en dat begint wanneer we heel jong zijn), weten we later in ons leven niets meer over onze onschuld, onze essentie. Telkens wanneer we gelukkig zijn, weten we dat er meer is dan klei. Het leven geeft ons af en toe een tik en onze eerste reactie is om de klei te versterken. Maar dan krijgen we een tik die een barst veroorzaakt. Het verdriet dat we dan hebben, brengt ons bij ons hart. De reis van de held is begonnen. We gaan op zoek naar ons ware zelf.

 

www.begripdoorinzicht.nl maakt gebruik van cookies voor een optimale beleving van deze site.