Kinesiologie
Bewustzijn
Brein

Invisible

 

Chemische klachten

 

Chemische of fysiologische klachten kunnen veroorzaakt worden door ‘chemische’ of fysiologische stress.

Wanneer bepaalde voeding / voedingsstoffen of stoffen in de lucht, lichamelijke ongemakken veroorzaken, dan spreken we over chemische stress. Maar chemische stress kan ook ontstaan uit een overmaat aan emotionele stress omdat er fysiologische processen ‘aangezet’ worden onder stress en soms niet meer gemakkelijk uitgezet kunnen worden.

Wat zijn chemische klachten?

 

Klachten die daarbij kunnen horen zijn: allergieën, intoleranties, eczeem, irritaties, huidproblemen, (over)vermoeidheid, astmatische klachten, burnout, pijnklachten, onbegrepen klachten, gedragsproblemen (bv hyperactiviteit en hypoactiviteit), leerproblemen, dwangmatig snoepen / eten of drinken, auto-immuunziekten, spierzwakte of spierspanning, hoofdpijn, fybromyalgie, ..
Dit is afhankelijk van welk orgaan of welke structuur uit balans raakt van een bepaalde stof.

 

Wat gebeurt er in het lichaam?
De klachten komen niet van de stof zelf maar is een reactie van het immuunsysteem op deze stof. Het immuunsysteem zet witte bloedcellen aan tot het produceren van stoffen die de celafweer bevorderen, zoals histamine. Deze chemische reacties zorgen voor abnormale fysieke, fysiologische en psychische symptomen.

 

Deze ‘allergische’ reactie wordt gezien als een ‘vergissing’ van het immuunsysteem. Het immuunsysteem ‘ziet’ een stof die in principe onschuldig is maar ‘denkt’ dat die stof gevaarlijk is. Het immuunsysteem vergist zich.
Het ziet bijvoorbeeld kattenharen als gevaarlijk, terwijl ze in wezen ongevaarlijk zijn. Deze reactie is te vergelijken met een fobie. Allergieën worden ook wel ‘fobieën van het immuunsysteem’ genoemd. Ook bij een fobie is er sprake van een ‘vergissing’: de hersenen reageren met angst op situaties zoals kleine ruimtes of grote groepen mensen die in principe niet gevaarlijk zijn.

 

Diepere oorzaken
De parallel tussen allergieën en fobieën kan nog verder worden doorgetrokken. In beide gevallen is er een oorzaak waardoor en dikwijls ook een reden waarom deze vergissing wordt gemaakt. Onderbewust is er een koppeling gelegd tussen een onschuldige prikkel (de stof) en gevaar (reactie van het overlevingssysteem). Wanneer iemand die prikkel weer tegenkomt, gooit het lichaam alles in de strijd en treedt de reactie op. Tegelijkertijd kunnen er zowel bij een fobie als bij een allergie ook psychologische redenen zijn om de klachten onbewust vast te houden.

 

Hoe werk ik in de praktijk met allergieën?
Ik start met de basis 5 te testen. Het is een methode om de vijf belangrijkste stoffen te testen en te balanceren. Deze basisstoffen zijn: Eiwitten, calcium, vitamine C, vitamine B en suiker. Elke basisstof is een mix van meerdere stoffen, die dagelijks gegeten en gedronken  worden, en vormt een belangrijk onderdeel in de aanpak van allergische reacties op de alledaagse voeding. Als het lichaam er niet tegen kan, hebben deze stoffen een voortdurende ondermijnende werking op het afweersysteem. Het kost je gewoon veel energie om die stof te verwerken, terwijl die stoffen juist een hele belangrijke rol spelen in je lichaam. De volgorde moet aangehouden worden, omdat het één een voorloper is van het ander. Sla je een stof over of verander je de volgorde, dan kunnen klachten gerelateerd aan een voorliggende stof verergeren. Het komt zelden voor dat alle 5 de stoffen uit balans zijn.

 

Pas nadat deze basisstoffen zijn getest en eventuele onbalansen gecorrigeerd zijn, heeft het zin om te werken aan mogelijke andere onbalansen / allergieën op stoffen zoals: granen (tarwe, gluten, haver, gerst,...), melkgroep (melk, boter, kaas, yoghurt, room,...) of pollen (grassen of bomen) of dat er een systeem is die op bepaalde stoffen reageert. Hiermee wordt het lichaam opnieuw afgestemd op de stoffen zodat de betreffende stof niet meer als ‘gevaarlijk’ bestempeld wordt maar voortaan als ‘onschuldig’ geaccepteerd wordt. Deze methode is een snelle én doeltreffende (met zo weinig mogelijk sessies zoveel mogelijk resultaat te boeken) én een hele vriendelijke methoden om allergieën aan te pakken. En dat kunnen alle allergietherapeuten: http://www.topki.nl/adressen/allergiespecialisten/overzicht.htm
Bepaalde allergieën kunnen het beste in het najaar aangepakt worden (zoals hooikoorts) omdat dan de pollen uit de lucht zijn. Na de behandeling heb je nl 25 uur een dieet voor die stof die behandelt is. Dit wordt tijdens de behandeling uitgelegd.

 

De hoofd behandeling van een allergie balans is de rugbehandeling op de blaasmeridiaan. De blaasmeridiaan is verbonden met alle meridianen. Hierdoor kan het hele meridianen systeem via de blaasmeridiaan behandeld worden en daarmee alle organen. Daarnaast heeft de blaasmeridiaan een directe uitwerking op het centrale zenuwstelsel, waardoor reactie patronen doorbroken kunnen worden. De oude reactie op de stof wordt als het ware weggehaald. Hierbij wordt rekening gehouden met zowel de koppeling (de vergissing) als de reden (de diepere oorzaak) achter de koppeling. Daarnaast wordt er gekeken of één van de andere ‘stress’ groepen* een onbalans aangeven. Ook wordt de verantwoordelijke meridiaan schoongemaakt.

 

Ik masseer de chakra acupressuurpunten aan het einde van een voedingsbalans. Via de rugbehandeling, heb ik het hele meridiaan systeem leeggehaald op deze stof / gereset. Het is belangrijk om deze systemen weer aan te vullen. Dat kan via de chakra’s. Daarnaast worden deze punten gestimuleerd om het lichaam te ondersteunen in het loslaten van de specifieke blokkades ten aanzien van de allergie. Deze chakra-acupressuurpunten kun je openen en/of uit printen, zodat je thuis deze behandeling altijd kan herhalen indien nodig, bv als een dieet niet helemaal lukt. Hierdoor zal de balans, ondanks dat een stof toch verwerkt moet worden, gehandhaafd blijft.

 

De cliënt krijgt na de balans een dieet, doorgaans van 25 uur, waarin de gebalanceerde stof vermeden dient te worden. Dit is een uiterst belangrijk aspect van de behandeling, hier hangt of staat het behaalde resultaat mee. Deze vermijdingstijd is meestal 25 uur, omdat de 12 orgaan meridianen samen een 24-uurs klok vormen van lichaamsenergie. In deze periode kan het lichaam zich herstellen zonder dat het belast wordt door de stof waar de balans op gegeven is. Het extra uur is voor als er een meridiaan extra tijd nodig heeft om zich te herstellen. Na de behandeling en het dieet kan het lichaam weer de gebalanceerde stof opnemen en verwerken zoals het hoort. Het lichaam hoeft hierna niet meer met een stress reactie te reageren op de stof en de energie kan weer goed stromen.

 

Wat moet je zelf doen?

Het belangrijkste is de tijd voor en na de behandeling. Voor de behandeling,  douchen, handen wassen, kauwgom verwijderen. Na de behandeling geldt het dieet van minimaal 25 uur. Dat betekent 25 uur de stof niet eten, drinken en/of aanraken! Veel water drinken en niet te veelzijdig eten ondersteunt de behandeling. Verder kan het zijn dat je na de balans erg moe bent. Dus neem tijd om te rusten / herstellen.

 

*Binnen de kinesiologie wordt het begrip stress zeer ruim opgevat en onderverdeeld in 4 groepen:

 • Mechanische of structurele stress:…
 • Chemische stress: allergieën, intoleranties, eczeem, irritaties, huidproblemen, (over)vermoeidheid, astmatische klachten, burnout, pijnklachten, onbegrepen klachten, gedragsproblemen (bv hyperactiviteit en hypoactiviteit), leerproblemen, dwangmatig snoepen / eten of drinken, auto-immuunziekten, spierzwakte of spierspanning, hoofdpijn, fybromyalgie, ..
 • Emotionele stress:….
 • Elektromagnetische stress:…

Om in balans te zijn moeten alle vier de zijden van de piramide in balans zijn. Onze spieren reageren op elke verstoring, of het nu in de chemie, de psyche, het elektromagnetische of de structuur zit. Daarom kan met behulp van de spiertest zoveel informatie verkregen worden over de energieverstoringen in het lichaam.

 

Kijken naar chemische klachten is meestal starten met behandelen van de basis 5, omdat een goede verwerking van deze basisstoffen een sterke basis biedt voor een goede gezondheid. Bij ernstige vermoeidheidsklachten en auto-immuunziekten kan een balans voor de algehele belastbaarheid nodig zijn voordat er begonnen mag worden met het behandelen van de basis 5. Ter aanvulling kan er gekeken worden of je bepaalde stoffen zoals vitamine, mineralen of andere suppletie tekort komt of dat dit zou kunnen ondersteunen in het genezingsproces.

 

Afhankelijk van de klacht worden er in een consult, meerdere technieken gecombineerd. Want… Jij bent uniek en elke behandeling die ik bied is daarom helemaal op jou afgestemd. Niemand biedt zo'n perfect maatwerk als je eigen lichaam!
Technieken waar ik oa gebruik van maak zijn: Touch for Health, Metaforen,  Stress Release, Leefblind, Woordblind, Voeding testen en balanceren, BrainGym, LEAP, Acht extra meridianen, Biokinetische oefeningen, Energiecentra en JOIN.

 

Wat kun je nu zelf doen?

Voor al diegene die de griep aan voelen komen, inmiddels geveild zijn, aan het opknappen zijn of het willen voorkomen: de Neurolymfatische punten masseren kan je immuunsysteem ondersteunen.

 

Het komt uit: Touch for Health. Als je het uit wilt proberen:
Het is fijn als je de juiste plek masseert maar gewoon lekker masseren doet al een hoop en als je het niet precies weet pak je een wat groter gebied. De meeste punten zitten tussen de ribben.
Het kan helpen om dit goed te masseren vlak voor het slapen gaan (ook als je alleen de voorkant masseert!) zodat je beter slaapt. Het immuunsysteem is vooral ‘s nachts zeer actief!
Als je er aan denkt, het bij je past en je jezelf ertoe kunt zetten, dan kun je deze punten masseren. De achterkant door iemand laten doen is ook erg lekker.

 

Uitleg: neurolymfatische reflexpunten

 • Lymfe stroomt in één richting (Het stroomt omdat wij bewegen. Bewegen we niet dan neemt de stroming zeer geleidelijk wat af. Vandaar dat het zoveel doet als je geveild bent door de griep; je helpt de stroom op gang te houden)
 • De lymfevaten fungeren voor het lichaam als een drainagesysteem (goed water drinken (liefst gekookt) voert ‘troep’ af)
 • Het lymfesysteem produceert antilichamen én vormt ¼ van de witte bloedcellen (die zorgen ervoor dat die griep sneller aangepakt wordt)
 • Neurolymfatische punten reguleren de energie naar het lymfesysteem (zodat die beter zijn werk kan doen)
 • Als het systeem overbelast raakt gaan deze punten in de ‘uit’-stand (soms worden ze dan groter en zijn goed te voelen)
 • NL punten zijn vaak gevoelig. (Als het te gevoelig is zachter masseren. Wanneer de gevoeligheid minder wordt, mag er weer steviger gemasseerd worden. Neemt de gevoeligheid niet af, dan vaker per dag dat punt masseren)
 • Pas een stevige, diepe massage toe met de vingertoppen, daar op zoek naar de meest gevoelige plek. 20-30 seconden (maar mag ook langer)

 

Nieuwste artikelen

Het elastiek tussen lichaam en ziel

 


Steeds meer kinderen hebben te maken met een vorm van hooggevoeligheid. Ze zijn kwetsbaar, heel gevoelig voor indrukken vanuit hun omgeving en vaak erg eigenzinnig. Door hun kwetsbaarheid hebben ze veel houvast en controle nodig. Ik benader deze kinderen vanuit het oogpunt: ze zijn los met hun lichaam verbonden, ze leven meer in hun omgeving dan in hun lichaam. Het elastiek tussen hun lichaam en hun ziel is als het ware een beetje uitgerekt. Dat is ook zo bij kinderen met autisme, alleen in een extremere mate. BOEK

 

Hoogsensitiviteit, eigenlijk is 'het enige essentiële kenmerk' daarvan diepgaande verwerking

 

Hoogsensitiviteit, eigenlijk is ‘het enige essentiële kenmerk’ daarvan diepgaande verwerking.

 

Nu is het natuurlijk wel zo dat dat behoorlijk wat consequenties kan hebben. Plus het kan ook nog zijn dat je daarnaast HB bent of dat er regelmatig gezegd wordt dat je ‘toch wat autistisch reageert’.
Wat ik de laatste (17) jaren geleerd heb over HB, autisme en (gaandeweg ook over) HSP én de nascholingsdag over HSP heb ik hieronder neergeschreven. Daarbij staat er per onderwerp een vergelijking/onderscheidt tussen deze drie (HSP-HB-Autisme). Dit voor een beter begrip van allen, niet om meer oordeel te scheppen. Het is nooit zo zwart wit als dat het hier staat.

 

Leefblind 2

 

LEEFBLIND 2 is ook een driedaagse cursus, waarbij we een verdieping van de reis naar binnen maken, die we gestart zijn met LEEFBLIND 1. We gaan dan werken met de fijnere, meer etherische energieën. Je hebt niet alleen een fysiek lichaam, maar ook een energieveld.

 

Metaforisch gaan we kijken naar ons kasteel om de wereld binnenin ons te illustreren. Eerst was het hele kasteel begaanbaar, maar gaandeweg hebben we kamers dicht gedaan en afgesloten.

 

Touch for Health

 

Door stress kunnen energieblokkades ontstaan, die het zelfherstellend vermogen verzwakken. Je lichaam gaat signalen afgeven. Soms luisteren we heel goed en handelen ernaar, soms vergeten we te luisteren en soms luisteren we wel maar begrijpen we niet hoe te handelen.

 

Touch for Health is een methode om energieblokkades op te sporen, er naar te luisteren én te handelen, waardoor het zelfherstellend vermogen de blokkade op kan heffen.
Dat opsporen gebeurt met manuele spiertesten. Die kun je zien als een soort feedbackmechanisme van je lichaam. Ben je er achter waar de blokkades zitten, dan kun je handelen met diverse technieken. De energie gaat stromen en je lichaam spreekt zijn eigen zelfhelend vermogen weer aan.

 

Wees een goudzoeker

 


De geschiedenis van de Gouden Boeddha is een prachtige metafoor voor ons verhaal.
Waar het in het kort op neer komt is dat we denken dat we klei zijn, maar dat iets in ons naar het goud blijft verlangen. Om onze essentie (ons goud) te beschermen tegen pijn in relaties hebben we er een kleilaag rond aangebracht, de persoonlijkheid. Omdat dat onbewust gebeurt (vaak beetje bij beetje en dat begint wanneer we heel jong zijn), weten we later in ons leven niets meer over onze onschuld, onze essentie. Telkens wanneer we gelukkig zijn, weten we dat er meer is dan klei. Het leven geeft ons af en toe een tik en onze eerste reactie is om de klei te versterken. Maar dan krijgen we een tik die een barst veroorzaakt. Het verdriet dat we dan hebben, brengt ons bij ons hart. De reis van de held is begonnen. We gaan op zoek naar ons ware zelf.

 

www.begripdoorinzicht.nl maakt gebruik van cookies voor een optimale beleving van deze site.