Kinesiologie betekent “leer van de bewegingen” en oorspronkelijk had dit betrekking op de studie van spieren en bewegingen van het lichaam. Na meer dan dertig jaar onderzoek en toepassing is kinesiologie uitgegroeid tot een natuurlijk, werkbaar gezondheidssysteem gebaseerd op manuele spiertesten, waarbij de oorspronkelijke “leer der beweging” nog steeds de basis vormt.
Iedere beweging en elke handeling vereisen een beweging van spieren.
Vaak wordt pas opgemerkt dat men spieren heeft bij pijn of als een spier niet doet wat men wil. Spieren geven uitdrukking aan het menszijn: hoe te handelen, bewegen, staan, lopen, zitten, dansen, liefkozen en noem maar op. Bij elke uitdrukking van het gezicht worden spieren gebruikt. Lachen kost overigens minder spierkracht dan humeurig of chagrijnig zijn! Elke indruk in het dagelijkse leven laat een indruk of een afdruk achter, ook in de spieren.
Vaak is de achterliggende oorzaak van een klachten ‘stress’ (teveel verkeerde indrukken die een duidelijke afdruk hebben gemaakt) en stress kost energie.
Binnen de kinesiologie wordt het begrip stress zeer ruim opgevat en onderverdeeld in 3 groepen:
Om in balans te zijn moeten alle drie de zijden van de triade in balans zijn. Onze spieren reageren op elke verstoring, of het nu in de chemie, de psyche of de structuur zit. Daarom kan met behulp van de spiertest zoveel informatie verkregen worden over de energieverstoringen in het lichaam.
De meeste indrukken worden door het lichaam zelf goed verwerkt. Sommige indrukken worden door het lichaam minder goed verwerkt. Het lichaam weet precies wat het nodig heeft om verbetering te bereiken, maar het heeft niet altijd de mogelijkheid om inzicht en correctiemethode bijeen te brengen. Kinesiologie is het gereedschap dat deze wel bij elkaar brengt. De kinesioloog kan zijn cliënt via de spiertesten inzicht geven in de oorzaak van zijn klachten. De testen vormen de puzzelstukjes die uiteindelijk met elkaar een beeld vormen van het hoe en waarom van de klacht. Er worden relaties gelegd met stress uit het heden, maar ook uit het verleden omdat het lichaam negatieve ervaringen lang kan vasthouden. Als het plaatje zo compleet mogelijk is, test de kinesioloog, wederom door middel van spiertesten, uit wat de beste manier is om deze cliënt weer in balans te brengen en hoe zijn zelfgenezend vermogen het beste kan worden gestimuleerd. Want de eerste stap op weg naar genezing is inzicht in de oorzaak van de klachten. Je kunt zaken inzien, maar het inzicht voelen en doorleven is alles. Je voelt dit wanneer het gebeurt. Dit is het weten en dat kan bewust of onbewust zijn. Dan begint verandering. Begrip heeft te maken met erkennen, accepteren en waarderen. Als we werkelijk open staan voor het verkregen inzicht kan het zelfgenezend helingsproces zijn werk optimaal doen.
Ik werk volgens het educatieve model. Dat wil zeggen dat ik de gevonden onbalansen met de cliënt zal bespreken zodat deze zich meer bewust wordt van zijn/haar situatie. Met behulp van kinesiologische technieken wordt de cliënt ondersteund en gebalanceerd. Door de spiertesten zal de houding veranderen (zowel fysiek als ook mentaal!) en dat kan leiden tot een verhoogd welzijn.