Kinesiologie
Bewustzijn
Brein

Invisible

 

Hout-element

 

tijger1

Krachtig, soepel, flexibel en veerkrachtig, recht op het doel af – daadkrachtig – snel beslissen, ongeremd, ongetemd, speels en lichtvoetig, natuurlijke helderheid van geest en intelligentie, snel in actie komen en daarna weer ontspannen, …

Die kracht, dat is de kracht van het HOUT-element. Het is als een tijger die zich vrij kan bewegen.

 

Niet over je grens gaan, jezelf niet dwingen – of je gedwongen voelen om sneller te gaan, niets forceren, niets naar je hand willen zetten, niets onder controle willen hebben, houden of krijgen, niet dominant zijn (op het boze en agressieve af), niet mokken, niet verkrampen, de lat niet te hoog leggen, ..

 

hd tijgers achtergrond met een gevaarlijke tijger die zijn tanden laat zien hd tijger wallpaper fotoWat roept er onder de pijn, onder het gevoel van onvermogen of onmacht. Waar wil je het hardste van wegrennen? Wat wil je forceren? Wat wil je zo persé, wat je maar niet bereiken kunt? Sta stil kijk het in de ogen en maak er vrienden mee. Laat je niet regeren door je onbewuste overlevingsinstincten. Of schiet in de aanval in plaats van in de stress. Schreeuw het uit, laat de tijger in jezelf los, word één met die zelfverzekerde tijger in je, schud het slachtoffer op je rug af, sta krachtig, laat die energie stromen, leef in het nu, waardeer wat je hebt, beweeg je als een vrije tijger, stop jezelf niet in een hok (doe dat ook niet met anderen), doe eens gek – laat de teugels vieren, kom in actie – ontspan na de actie, heb geduld, ben tevreden, leef je uit in het bos of tijdens sport, doe vriendelijk naar jezelf (en naar anderen), laat dualiteit (goed-fout hokjes) los, laat chaos toe; het is zoals het is. Zet druk op de ketel – en… haal de druk van de ketel af. Laat frustratie leiden tot aanpassing, een nieuwe poging, bijstelling of andere creativiteit. Oefen in warmhartigheid en stuur de hart warmte naar je lever en galblaas.

 

TijgerZo, voor nu is de tijger in mij weer tevreden, ik heb mijn energie de vrije loop gegeven, inwendig heb ik gebruld als een tijger (een vriendelijke brul), nu kan ik weer ontspannen en doen wat ik me voorgenomen had te gaan doen vandaag.

 

Bron: ‘De lachende boeddha’ – ‘De Toa van gezondheid’ – ‘In balans, handboek voor positief denken’ – en wat van mezelf ;-)

 

 

 

 

 

Nieuwste artikelen

Leefblind 2

 

LEEFBLIND 2 is ook een driedaagse cursus, waarbij we een verdieping van de reis naar binnen maken, die we gestart zijn met LEEFBLIND 1. We gaan dan werken met de fijnere, meer etherische energieën. Je hebt niet alleen een fysiek lichaam, maar ook een energieveld.

 

Metaforisch gaan we kijken naar ons kasteel om de wereld binnenin ons te illustreren. Eerst was het hele kasteel begaanbaar, maar gaandeweg hebben we kamers dicht gedaan en afgesloten.

 

Touch for Health

 

Door stress kunnen energieblokkades ontstaan, die het zelfherstellend vermogen verzwakken. Je lichaam gaat signalen afgeven. Soms luisteren we heel goed en handelen ernaar, soms vergeten we te luisteren en soms luisteren we wel maar begrijpen we niet hoe te handelen.

 

Touch for Health is een methode om energieblokkades op te sporen, er naar te luisteren én te handelen, waardoor het zelfherstellend vermogen de blokkade op kan heffen.
Dat opsporen gebeurt met manuele spiertesten. Die kun je zien als een soort feedbackmechanisme van je lichaam. Ben je er achter waar de blokkades zitten, dan kun je handelen met diverse technieken. De energie gaat stromen en je lichaam spreekt zijn eigen zelfhelend vermogen weer aan.

 

Wees een goudzoeker

 


De geschiedenis van de Gouden Boeddha is een prachtige metafoor voor ons verhaal.
Waar het in het kort op neer komt is dat we denken dat we klei zijn, maar dat iets in ons naar het goud blijft verlangen. Om onze essentie (ons goud) te beschermen tegen pijn in relaties hebben we er een kleilaag rond aangebracht, de persoonlijkheid. Omdat dat onbewust gebeurt (vaak beetje bij beetje en dat begint wanneer we heel jong zijn), weten we later in ons leven niets meer over onze onschuld, onze essentie. Telkens wanneer we gelukkig zijn, weten we dat er meer is dan klei. Het leven geeft ons af en toe een tik en onze eerste reactie is om de klei te versterken. Maar dan krijgen we een tik die een barst veroorzaakt. Het verdriet dat we dan hebben, brengt ons bij ons hart. De reis van de held is begonnen. We gaan op zoek naar ons ware zelf.

 

Verbinding zorgt voor meer integratie

 


Dat is hoe en waarom verbinding (het erkennen van en afstemmen op elkaars kwetsbare subjectieve werkelijkheid) zo'n prettig gevoel geeft: het zorgt voor meer integratie en daardoor voor een harmonieuzere, levendigere en gezondere manier van leven.

 

Integratie of chaos / rigiditeit


 

Psychische gezondheid kenmerkt zich door een stromende rivier van integratie, die kan vastlopen op de oevers van chaos en rigiditeit. Bij chaos ligt alles te veel uiteen zonder samenhang, bij rigiditeit wordt alles te krampachtig bijeen gehouden of juist onderscheiden. De meeste vormen van psychopathologie zijn op dit continuüm van chaos en rigiditeit te plaatsen. Het is belangrijk om de verschillende vormen van integratie in de Mind  te bevorderen om psychisch gezond te blijven. Daniel Siegel spreekt dan ook over het belang van een healthy mind platter , een psychische voedselschijf om onze gezondheid te bevorderen. Het is belangrijk dat je tijd besteed aan slaap, fysieke bewegen, je ergens op focussen, naar binnen gekeerd zijn, ontspannen, spelen en contact hebben met anderen en dat daar een evenwicht in is.

 

www.begripdoorinzicht.nl maakt gebruik van cookies voor een optimale beleving van deze site.