Paden

De snelwegen die al aangelegd zijn in het brein kunnen wel eens geblokkeerd raken.

File vorming en omleidingen zijn dan de meest voorkomende ‘oplossingen’. Bij het leren en reproduceren van leerstof kan dat enorme problemen veroorzaken en veel stress opleveren.

Kinesiologie kan kijken voor hoeveel % de paden toegankelijk zijn onder bepaalde omstandigheden. Daarbij wordt gekeken of je brein het überhaupt ‘doet’ (staat het pakket er wel op). Kun je er ook bij, bij vermindert vertrouwen? Kun je oplossingen bedenken of plannen maken? Werkt je brein ook als de sfeer slecht is? Werkt je brein onder extreme stress en kun je dan ook nog de juiste beslissingen nemen? Kun je je voldoende concentreren, focussen, filteren of wordt je afgeleid? Hoe werkt je geheugen, krijg je een black-out onder stress?

Alles bij elkaar zijn dit 4-5 behandelingen op 1 onderwerp zoals lezen of spelling of rekenen. Hoewel ik gemerkt heb dat rekenproblemen zomaar kunnen ontstaan op het moment dat er lees rekensommen bij komen. Het probleem ligt dan eigenlijk niet bij het rekenen maar bij het lezen wat niet goed geïntegreerd is.

Ook voor volwassenen kunnen onderdelen van deze behandeling enorme resultaten geven en rust in het hoofd. De spiertest geeft aan wat voor jou op dat moment nodig is om in balans te komen en de klacht of het probleem aan te pakken.

 

Perineurale systeem

Robert Becker, orthopedisch chirurg en wetenschappelijk onderzoeker, heeft een directe elektrische stroom aangetoond in de perineurale cellen (de cellen van de zenuwscheden), die het lichaam aanzet tot groei, heling, regeneratie en herstel. Daarom gaat elke verandering in onze gezondheidstoestand altijd gepaard met elektrische veranderingen, zowel op de locatie van de verwonding en het herstel, als in het elektromagnetische veld rondom het lichaam. De intensiteit, polariteit en afgifte van elektriciteit bepalen dus of en zo ja, hoe we genezen. We kunnen nu daarom ook begrijpen waarom China, met de grootste bevolking ter wereld, reeds duizenden jaren succesvol is met haar preventieve en curatieve geneeskunde, die gebaseerd is op holistische inzichten. Al deze inzichten zijn, net zoals bijvoorbeeld in de Acupunctuur, gegrond op het concept en de wetenschap, waarbij een evenwichtige stroming van lichaamsenergieën fundamenteel is voor het optimaal functioneren van lichaam en geest.

Gliacellen

De gliacellen hebben ieder hun specifieke functie en eigenschappen en zijn heel belangrijk voor de informatieverwerking.

 

De stervormige astrocyten transporteren neurotransmitters, voedsel en afvalstoffen.

De inktvisachtige oligodendrocyten en worstvormige Schwann-cellen wikkelen zich als een schede rondom de neuronen, waardoor de overdracht van elektrische signalen wordt versneld en de samentrekking van spieren overal in het lichaam beter kan worden gereguleerd.

De microglia, waarvan de vorm kan variëren van dicht vertakt tot amoebe-achtig, zijn de onderdelen van het brein die het eerst reageren op verwondingen en ziekte, waarbij ze binnendringende ziektekiemen doden en het herstelproces in gang zetten.

 

De gliacellen ‘luisteren’ naar de neuronen en reageren door ver verwijderde neuronen te beïnvloeden via chemische communicatie (neurotransmitters). De chemische communicatie tussen de gliacellen verloopt trager dan de elektrische communicatie tussen de neuronen en dit is nodig voor leerprocessen.

De gliacellen kunnen de elektrische communicatie juist versnellen door myelinisatie. In reactie op prikkels wordt deze myeline gevormd.De oligodendrocyten verzorgen dit in het brein en de Schwann-cellen in de rest van het lichaam. Als een octopus grijpt een oligodendrocyt met elk van zijn tentakels een afzonderlijk segment van een axon beet en windt er tot wel 150 lagen celmembraan omheen, zoals een elektricien isolatietape om een stroomdraad wikkelt. Dankzij die isolatie kunnen de elektrische pulsen zich sneller door de axonen voortbewegen - de signaaloverdracht wordt soms wel met een factor 50 versneld. En aangezien deze gliacellen zorgen voor een snellere informatieoverdracht tussen hersengebieden die betrokken zijn bij het onder de knie krijgen van complexe cognitieve taken, zijn ze ook van essentieel belang voor het leerproces.

De microglia zijn gespecialiseerd in het opsporen en vernietigen van binnendringende ziekteverwekkers en faciliteren het genezingsproces na een verwonding door ziek weefsel op te ruimen en krachtige stoffen te produceren die het herstel bevorderen. Maar in het geval van chronische pijn blijven de microglia de stoffen produceren die de neuronen stimuleren tot een verhoogde gevoeligheid. Aanvankelijk is de verhoogde gevoeligheid nuttig, want de pijn zet ons ertoe aan de wond te behoeden voor verdere beschadiging, maar na herstel moet deze stof niet meer aangemaakt worden.

Uit: Het verborgen brein Door Douglas Fields in Psyche & Brein nr3 van 2011:

 

Suiker

 

De 5e stof = Suiker- mix: rietsuiker, bietsuiker, bruine suiker, maïssuiker, rijstsuiker, ahornsuiker, stroop, honing, vruchtensuiker, sucrose, glucose, dextrose, maltose, lactose, dadelsuiker, druivensuiker.

 

Suiker is nodig voor de normale opname en verwerking van de vitaminen uit het B- complex. Over het algemeen wordt suiker in een overdaad genuttigd in onze maatschappij, als een genotsmiddel. Het houdt ons letterlijk zoet. Suiker is een belangrijke anti-oxidant en wordt op deze manier veel gebruikt om verpakte voedingswaren langer goed te houden.

 

Zo hebben alle vitaminen, mineralen en voedingsstoffen enerzijds hun eigen specifieke functies en werken ze anderzijds met elkaar samen.

 

WAT MAG U ETEN: gepelde rijst, pasta, verse groenten, plantaardige oliën, vlees, eieren, kip, koffie, en/of thee zonder melk en suiker.
WAT MAG U NIET ETEN OF AANRAKEN: alle bovengenoemde suikers of producten met deze suikers, fruit, sauzen, suikerhoudende drankjes, gebruik geen voorverpakte specerijen in poedervorm, tandpasta en spoeldrankjes, groenten uit blik of pot, vleeswaren.

 

Vitamine B

 

De 4e stof = Vitamine B-complex:  B1 (thiamine), B2 (riboflavine), B3 (niacine), B4 (adenine),B5 (pantotheenzuur), B6 (pyridoxine), B12 (cobalamine), B13 (oroticzuur), B15 (pangamic zuur), B17 (amygdaline), Biotine (vitamine H), Choline, Inositol, Foliumzuur (B9), PABA (para amino benzoeen zuur).

 

Vitamine B-complex is nodig voor vele lichaamsfuncties, m.n. zenuwfuncties en enzymstofwisseling. Het is een anti-stress-vitamine, helpt bij een goede concentratie, ontspanning en opgewektheid. Suiker is in een bepaalde mate nodig om B- complex te laten functioneren. Een tekort kan zich uiten in hyperactiviteit, slechte concentratie, autisme, pijn, moeheid, huidproblemen, eetstoornissen, slaapproblemen, neerslachtigheid, verslavingen, rusteloosheid.

 

Zo hebben alle vitaminen, mineralen en voedingsstoffen enerzijds hun eigen specifieke functies en werken ze anderzijds met elkaar samen.

 

WAT MAG U ETEN: gekookte gepelde rijst (voor het koken afspoelen), gekookte niet-volkoren pasta, (rijst en pasta in veel water koken en goed afgieten zodat vitaminen weggespoeld kunnen worden), rauwe of gekookte bloemkool, lang gekookte of goeddoorbakken vis, zout, geraffineerde suiker, zwarte koffie, friet, gezuiverd water, appels, appelmoes en appelsap.
WAT MAG U NIET ETEN OF AANRAKEN: volkoren producten, zemelen, roggemeel, tarwe, groenten, fruit, vlees, zuivelproducten, biergist, noten, pinda's, gist, pompoenzaad, sesamzaad, amandelen, zonnebloempitten, lijnzaad, stroop, orgaanvlees, eieren, soja, citrusvruchten, vis, paddestoelen, olijven, vitamine B-supplementen.

 

 

www.begripdoorinzicht.nl maakt gebruik van cookies voor een optimale beleving van deze site.