Emotional Stress Release

Emotional Stress Release is een fysieke ondersteuning die heel goed werkt bij emotionele overbelasting (hoe klein of groot ook).

Vandaag tijdens Touch for Health 1 de ESR uitgelegd en geoefend. Het lijkt zo simpel… maar wat een mooie ervaringen tijdens het oefenen. Het gaat echt heel diep en je kunt dit ook voor jezelf doen. Waarom werkt dit zo goed?

Door op een zachte manier een hand op het voorhoofd te leggen gaat het bloed naar de voorhersenen. Je wordt dan kalmer en kunt de zaak beter overzien. Als je de zintuigen erbij betrekt (wat zie je, wat hoor je, wat ruik je etc) en de stressvolle situatie laten omschrijven, betrek je beide hersenhelften bij de verwerking.

Vaak is het ook zo dat als je eenmaal de situatie gaat beschrijven er allerlei puzzelstukjes die rond zweefde neerdwarrelen en door de Emotional stress release een hele puzzel kunnen vormen. HiermeESR2e doorbreek je een patroon of overlevingsreactie (ook als die helemaal niet zo heel ‘ernstig’ is) De ervaring raakt geïntegreerd in de hogere gedeelte van de hersenen, er is geen automatische reactie meer uit het ‘onderbrein’. De situatie of gebeurtenis blijft zoals die was maar de lading is er van af. Hierdoor verandert je reactie.

 

Doe er je voordeel mee.

26 april 2015

 

Wanneer je ESR geeft aan iemand of ontvangt van iemand is dat extra krachtig, omdat je dan ondersteund wordt door iemand die je het gevoel van veiligheid geeft.

Waar komt dat gevoel van veiligheid vandaan?

Het autonoom zenuwstelsel heeft een aantal functies. Als je het uitpluist kom je vaak op een sympatische (actie) en para-sympatische (rust) uitleg. Maar het schijnt iets genuanceerder te liggen. Stephen Porges heeft dit beschreven als de Polyvagaal theorie.

Waar het op neerkomt is dat het functioneren van het autonome zenuwstelsel afhangt van ons gevoel van veiligheid. Waarbij er in een onveilige situatie een mobilisatie (vecht/vlucht) reactie kan zijn of een immobilisatie (freeze) reactie. Maar er zijn ook zenuwen die zorgen voor het gevoel van veiligheid vanuit sociale betrokkenheid.

Om van een stressvolle (onveilige) situatie naar sociale betrokkenheid te komen moet het zenuwstelsel twee dingen doen: (a) de omgeving inschatten als veilig en als de omgeving veilig is (b) de primitieve limbische structuren van vechten/ vluchten en freezing remmen.

ESR doet beide wanneer iemand je er doorheen begeleidt. De stem, de aanraking, de rust, de aanwezigheid van de ander zorgen ervoor dat samen met het bloed wat naar de voorhersenen gaat, je uit de overlevingsreactie komt. De nieuwe staat van veilig voelen met de stressor in gedachten wordt een nieuwe verbinding in je brein en de oude verbinding met de stressor verdwijnt/ dooft uit.

Zo heerlijk kinesiologie.

Wil je dit ook ervaren? Maak dan een afspraak in de praktijk door onderstaand formulier in te vullen. De methode waarmee ik werk, werken in en op dit systeem, zonder de zwaarte van herbeleving.

Wil je dit zelf leren? meld je dan aan voor de cursus Touch for Health 1.

Een animatie uitleg van de Polyvagaal theorie met Nederlandse ondertiteling:

 

 

Aanvulling: 11 april 2022

Inge Burgerhof
Praktijk & Cursuscentrum voor kinesiologie en bewustzijnscoaching

Adres
Duizendblad 11
4102 KP Culemborg

Telefoon
06-28263250

Email
kinesiologie@begripdoorinzicht.nl

Stuur je vraag naar mij, door onderstaand formulier in te vullen en dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op.