Het verlangen om jezelf te zijn of meer te worden.

Om je leven in te richten op basis van jouw behoeften en volgens je eigen visie. Om je eigen ik verder te ontdekken, herinneren en ontwikkelen.

Maak een afspraak

Ontdek zelf hoe fijn het is te kunnen ‘luisteren naar je eigen lichaam’ en te vertrouwen op je eigen wijsheid!
Voor je eigen gezondheid en ontwikkeling. Gewoon omdat dit nu bij je past of omdat je met mensen werkt en een bredere kijk wilt krijgen op gezondheid en ontwikkeling.

Kinesiologen bekijken de mens als een geheel van fysieke, psychologische en energetische aspecten waardoor het niet uitmaakt met welke vraag je komt. Dat kan gaan van fysieke problemen zoals vermoeidheid, spijsverteringsproblemen, slapeloosheid, hoofdpijn of leerproblemen tot emotionele problemen, depressiviteit, angsten. De methoden waarmee ik werk zijn heel divers en worden geweldig krachtig wanneer ze volledig afgestemd zijn op jouw unieke persoon.

Graag leg ik uit hoe ik tegen stress en gezondheid aankijk, wat kinesiologie en bewustzijnscoaching in mijn optiek inhouden en hoe ik daarmee werk in zowel mijn praktijk als in de cursussen. Een voorbeeld kan wat meer een beeld geven en wellicht herkenning.

Stress & gezondheid

Twee soorten stress:

 • Effectieve stress is een hele natuurlijke en ook gezonde reactie van het lichaam. Het maakt je alert, geconcentreerd en efficiënt. We kunnen in noodsituaties goed handelen, maar ook in andere situaties die we als stressvol ervaren. En soms is dat best heel handig.
 • Ziekmakende stress. Wanneer stress zich opstapelt, dit van langdurige aard is en je lichaam hier niet van herstelt, dan is er sprake van ongezonde stress. Het lichaam zal heftiger reageren op gedachten, leren, tijdsdruk, houding, pijn, voeding, stoffen in de lucht, een emotie, vaccinatie, geluiden, etc. Wanneer het lichaam niet uit zichzelf kan herstellen is de kans groot dat er klachten ontstaan.Klachten als fysieke pijn, vermoeidheid, allergieën, leerproblemen, burn-out, emotionele problemen, etc.

Onbalansen kunnen veroorzaakt worden door:

 • Structurele stress: Spieren, gewrichten of pezen die niet optimaal functioneren veroorzaken stress en laten daardoor klachten zien als pijn, bewegingsbeperking, ontstekingen, overbelasting en dergelijke. Meer lezen ...
 • Chemische stress: Wanneer bepaalde voeding / voedingsstoffen of stoffen in de lucht lichamelijke ongemakken veroorzaken, dan spreken we over chemische stress. Maar chemische stress kan ook ontstaan uit een overmaat aan emotionele stress omdat er fysiologische processen onder stress ‘aangezet’ worden en soms niet meer gemakkelijk uitgezet kunnen worden. Ik werk niet met allergieën/voeding, wel met de fysiologie in het lichaam als reactie op stress. Meer lezen ...
 • Emotionele stress: Door onverwerkte emoties of overbelasting van het lichaam en de geest kunnen klachten ontstaan die fysiek van aard zijn, maar een emotionele achtergrond hebben. Je kunt daarbij denken aan bijvoorbeeld depressie, burn out, overspannenheid, onverwerkt verdriet in rouwprocessen en dergelijke.
 • Elektromagnetische stress: Heeft te maken met de bewuste en onderbewuste processen in het lichaam (interne communicatie) en met de communicatie binnen en buiten het lichaam. Maar ook klachten als dyslexie, dyscalculie en dyspraxie (DCD) zijn voorbeelden van elektromagnetische stress en derhalve met behulp van (edu)kinesiologie te balanceren. Deze zijde wordt ook wel eens Intellect of energie genoemd. Meer lezen...

Deze vormen van stress zitten aan de binnenkant van de gezondheidspiramide, die hieronder verder uitgelegd wordt.

De gezondheids-piramide

De Gezondheidspiramide is een holistisch model van gezondheid, geïllustreerd door een vierzijdige piramide die bestaat uit en gesteund wordt door 12 gelijkwaardige facetten:

 • De binnenkant bestaande uit: structuur, chemie, emotioneel en intellectueel.
 • De buitenkant bestaande uit: geschiedenis, context, omgeving en toekomst.
 • De basis bestaande uit: waarheid, geloof, hoop en liefde.

Kinesiologie helpt je om de spanningen tussen de verschillende zijdes van de gezondheidspiramide te herstellen richting balans of evenwicht.

De Gezondheidspiramide is een holistisch model van gezondheid, geïllustreerd door een vierzijdige piramide die bestaat uit en gesteund wordt door 12 gelijkwaardige facetten.

De binnenkant is de structuur van de piramide en bestaat uit delen van het leven die aan de binnenkant zitten. Ze zijn energetisch verbonden met elkaar, beïnvloeden elkaar en vormen daardoor één geheel; nl je structuur. Een onbalans in de ene zijde zorgt voor een onbalans in een andere. In de kinesiologie gebruiken we de spiertest als hulp bij het zoeken naar die onbalansen - naar de vorm van stress die bij jou geactiveerd wordt. 

Het zijn vormen van stress die je van binnenuit beïnvloeden en waardoor klachten kunnen ontstaan (zie hierboven). Elke werkmethode legt de nadruk op één van die zijden, maar neemt tegelijkertijd de andere zijden mee in het herstel.
 
De buitenkant van de piramide bestaat uit de 4 externe delen, die een diepgaand effect hebben op je ervaringen en op je structuur. Het heeft te maken met de doelen die we stellen tijdens de balans.

Laat je je beheersen door ervaringen uit het verleden, of richt je je ogen op je doelen voor de toekomst? Het werkt helend om helder te hebben wat je echt wilt, keuzes te maken en bestemmingen te bereiken.
 
De basis van de piramide moet rotsvast zijn om ervoor te zorgen dat je bestand bent tegen de tijd. Je diepste overtuigingen en je spiritualiteit (bewustwording, bewustzijn en bewust zijn) zijn je onwrikbare basis waarop je leven is gestoeld.

Hoe zie jij je leven en de betekenis ervan voor jezelf? Wat zijn jouw innerlijke waarden en op welke manier besturen waarheid, geloof, hoop en liefde jouw leven en doel van binnenuit?
 
Al die aspecten werken voortdurend op elkaar in. Niet verbazend dus dat jouw lichamelijk en emotioneel welbevinden op allerlei manieren beïnvloed kan worden.

Lees meer over de gezondheidspiramide in de BLOG ►

Herken je dit?

Stress. Piekeren. Malende gedachten – en jezelf daarin verliezen.

Stress. Piekeren. Malende gedachten.

Stress. Piekeren. Malende gedachten – en jezelf daarin verliezen. De spanning in je lichaam wordt steeds groter. Je voelt het, maar je weet niet hoe je dit kunt stoppen.

En natuurlijk vind je daar van alles van: “ik moet me ontspannen” – “waarom kan ik de stress niet aan?” – “ik mag niet falen” – “ik moet nog zoveel doen” – “waarom kan ik dit niet van me af zetten?”

Vervolgens lijkt het wel of je niet meer loskomt van je negatieve gedachten. Je kunt je niet focussen op wat je eigenlijk moet doen. Er komt niets uit je handen. Je hebt het gevoel te falen, naar anderen en vooral ook naar jezelf. Je denkt alleen nog: “hoe kom ik uit deze vicieuze cirkel?”

Luister naar de signalen van je lichaam en pak je spanning bij de wortels aan. Met kinesiologie doorbreek je die vicieuze cirkel.

Ineens heb je weer de keuze om je gedachten te volgen – of niet. En dan zit JIJ weer achter het stuur van je eigen leven.

Wanneer je aanwezig blijft bij wat er maar op je pad komt, ben jij in charge. Alles mag gebeuren, zelfs fouten maken. Want jij kunt het dragen. Je raakt niet in paniek: je vangt de verstoring namelijk op eigen kracht op. Je hebt je eigen herstel zelf in de hand. Machtig gevoel hè?

De ontspanning die je ervaart, brengt je in een nieuwe vicieuze cirkel. Omhoog –wat een kick.

En dan ben je vrij om te zijn wie je bent.

Pak de spanning in je lichaam bij de wortels aan en doorbreek zo snel mogelijk jouw vicieuze cirkel. Maak kennis met mijn krachtige manier van werken: Plan een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek ►

Leer zelf te werken met deze fijne methode: Bekijk de cursusagenda ►

Kinesiologie & Bewustzijnscoaching

Een schitterende combinatie.

Met Kinesiologie luister je naar de wijsheid van je lichaam met behulp van de spiertest. Dit gaat over de bewuste en onbewuste signalen die afgegeven worden. We zijn vaak vergeten hoe we die kunnen vertalen naar het dagelijkse leven. De kinesioloog vertaalt.

Bewustzijnscoaching begeleidt bij het doen van zelfonderzoek, het opbouwen van zelfkennis en het ontwikkelen van lichaamsbewustzijn waardoor je authentieker en efficiënter met tal van situaties om kunt gaan.

De combinatie maakt het zeer geschikt om onbewuste patronen en reactiviteit te doorbreken en om de angst voor verandering te verminderen. De weg naar bewustwording zal makkelijker gaan en je ervaart een groter gevoel van welzijn. Je krijgt weer meer keuze-mogelijkheden om beslissingen te nemen en te leven vanuit je eigen wijsheid.

Spiertesten

Binnen de kinesiologie werken we met behulp van spiertesten. Daarbij wordt op een bepaalde manier zachte druk op een spier uitgeoefend. Het gaat hierbij niet om de kracht van de spier, het is dus geen meting! Het is een monitoring van de feedback van en naar de spier om de integriteit van de neurologische stroom tussen de spiersensoren en het centrale zenuwstelsel te checken.

Spiermonitoring heeft zichzelf bewezen als een ongelooflijk nuttige vorm van biofeedback vanwege de directe koppeling met het onderbewustzijn, dat de spierfunctie grotendeels controleert. Spiermonitoring geeft daarmee niet alleen toegang tot het fysieke rijk van spieren, maar ook tot het fysiologische, emotionele, mentale en spirituele rijk van ons hele wezen.

Elke onbalans heeft een bepaalde frequentie – een bepaalde energie. De spier die getest wordt reageert wanneer een aangeboden frequentie overeenkomt met de frequentie van de onbalans. Het aanbieden van een frequentie kan op verschillende manieren, afhankelijk van de kinesiologie methode.

Meestal laat ik het lichaam kiezen via een non-verbaal systeem (vingermodes). Soms heb ik een idee of ingeving, via de spiertest geeft jouw lichaam aan of dat op dat moment de meest effectieve methode is. Ik vind het nog steeds fascinerend dat het lichaam zo goed weet wat het nodig heeft. Zuiver spiertesten is een kunst en zolang het lichaam het ook aangeeft wanneer er niet gekozen wordt voor mijn idee of ingeving, weet ik dat ik zuiver test.

De ideeën, inzichten en oplossingen worden via de spieren verteld. De kinesioloog vertaalt wat de spiertest aangeeft. Mooi vak!

De intelligentie van het lichaam geeft via de spiertest aan wat er van binnen speelt.

De intelligentie van het lichaam geeft via de spiertest aan wat er van binnen speelt.

Tijdens een kinesiologie sessie werk je aan wat je ‘wél wil’. 

Je hele verhaal wordt meegenomen in alle gevoelens, emoties en gedachten die jij daaromtrent hebt. Ook alle overtuigingen die ervoor zorgen dat jij ‘dat wat ik wél wil’ niet bereikt, worden meegenomen. Daarnaast wordt er gekeken naar herinneringen van welzijn, om ook die gevoelens, gedachten en emoties zo compleet mogelijk mee te nemen.

De energie die vast is komen te zitten in alle gedachten, gevoelens en emoties wordt benaderd en je lichaam wordt daarop geattendeerd. Dit roept direct de fysiologie (o.a. hormonen en neurotransmitters) op die hierbij 'hoort' en de spanning of juist zwakte in je lichaam wordt dan weer voelbaar.

Wanneer het voor jou veilig is en jij het niet langer nodig hebt om die gedachten, gevoelens en emoties te behouden, zal je lichaam die energie weer vrijgeven. 

Die energie wordt vrijgegeven om dat wat je wél wilt gemakkelijker te manifesteren. Zo heeft elk thema zijn eigen energie, maar kunnen verschillende thema’s elkaar ook overlappen. Soms komt er energie vrij waarmee zich iets veel groters manifesteert dan je voor ogen had. Soms is het nodig om even door te schieten in je handelen en hervindt daarna de natuurlijke stroom van energie weer zijn balans.

Jou lichaamsbewustzijn zorgt ervoor dat het zelfgenezend vermogen van jouw lichaam hersteld wordt. De normale, herstellende fysiologische activiteiten van het lichaam worden geactiveerd, waardoor het spanningsniveau op een veilige en geleidelijke manier geneutraliseerd wordt in het lichaam zelf. De energie die ging zitten in het in stand houden van het spanningsniveau is dan weer vrij te gebruiken. Het geeft je de vrije keuzemogelijkheid om te zijn wie je bent, in beweging, in reactie, in emotie vanuit jouw volledige bereik.

Zo leer je je eigen lichaam beter begrijpen en te vertrouwen op je eigen wijsheid.

De verschillende methoden die moeiteloos in elkaar overgaan

De Kinesiologie methoden waar ik mee werk

Inge Burgerhof in haar praktijk.

Inge Burgerhof in haar praktijk, werken met de spiertest.

Inge Burgerhof test een aantal punten m.b.v. de spiertest.

Kinesiologie is een krachtige geneeswijze die oude oosterse energetische geneeskunst combineert met westerse fysiologische geneeswetenschappen.

In de methoden van Charles Krebs, Ian Stubbingen en Hugo Tobar wordt gewerkt met formats. Een format is een combinatie van een handmode (energie handhouding) en acupressuurpunten die samen een bepaalde frequentie geven. Via de spiertest wordt onderzocht of deze frequentie overeenkomt met de onbalans of de energieblokkades in het lichaam. Deze non-verbale manier van werken wordt door het onderbewustzijn snel, gemakkelijk en eenduidig begrepen.

LEAP en Immuunboost van Charles Krebs:

 • LEAP 1, 2 en 4: balanceren de totale breinintegratie.

  Het doel van LEAP® Brein Integratie is de gesynchroniseerde timing van de breinactiviteit te herstellen. Op deze manier brengen we functie weer "on-line” in gebieden, waar het mogelijk verloren is gegaan door stress, of waar het al vanaf het begin af aan nooit heeft bestaan (bv. kinderen met leerproblemen). Dit verlies van breinintegratie en zijn functie kan situationeel zijn, tijdens het uitvoeren van bepaalde functies in specifieke situatie of omstandigheden (bv. bühne vrees); of het kan een continu probleem zijn, zoals bij specifieke leerproblemen.
  Correctie van dit verlies van timing van gesynchroniseerde breinfunctie is onze doelstelling bij LEAP. Wanneer de breinintegratie behouden blijft, kunnen we een hoog niveau van prestatie halen; maar wanneer het verloren raakt, worden we ineens disfunctioneel, wat resulteert in verminderde prestatie en toename van stress.

 • Immuunboost: balanceren van de stabiliteit van het fysieke en etherische immuunsysteem en de verbinding daartussen.

SIPS (Stress Indicator Point System) van Ian Stubbing: de weerstand in de energiestroom, veroorzaakt door stress, identificeren en weer vrij maken. De energiestroom van processen en structuren wordt hierdoor weer genormaliseerd.

 • SIPS 1 t/m 6
 • BAP (Body Alignment Proprioception)
 • Reflex (Reflex Alignment Protocols)
 • SIPS VIP (Viral Infection Program)

Chakra Metaforen & Chakra Hologram van Hugo Tobar: balanceren van de chakra's op een meer dimensionale manier. In het hologram wordt de meervoudig verkregen informatie bekeken in relatie tot elkaar en welk effect het heeft op al het andere. Het geeft een vollediger beeld van de chakra's en de functies daarvan op alle niveau's van de aura. Het balanceren van het geheel zorgt voor het in evenwicht brengen van zowel de chakra als de fysiologische onevenwichtigheden in het endocriene systeem welke onder invloed staat van de chakra.

BrainGym van Paul Dennison: Met een reeks aan oefeningen kan o.a. de samenwerking tussen de rechter- en linkerhelft van de hersenen worden gestimuleerd. 

Voeding testen en balanceren van Ingrid van Niekerk

Acht extra meridianen van Wayne Topping

JOIN van Ingrid van Niekerk

Methoden waar ik ook les in geef

Touch for Health herstelt de energieflow in de meridianen op een diepgaande manier.

 • Touch for Health 1 t/m 4 van John Thie
 • Metaforen & Doel bepalen van Matthew Thie
 • Vingermodes van Monique van der Starre en Marian Pijnenburg

Stress Release geeft inzichten in en herstel van je emotionele stress en handvatten voor de omgang ermee.

 • Stress Release 1 t/m 5 en Energiecentra van Wayne Topping

Zichtverbreders geeft inzichten in je eigen leer- en leefpatronen en herstel van de stress hierop zodat je leert en leeft vanuit je hele potentie.

 • Zicht op Woordblind, Zicht op Leefblind 1 en Zicht op Leefblind 2 van Coby Schasfoort

Bekijk de cursus agenda ►

Het lichaam is altijd in het hier & nu, daarom is het belangrijk om te leren luisteren naar wat je lichaam je vertelt.

Inge Burgerhof

Inge Burgerhof
Praktijk & Cursuscentrum voor kinesiologie en bewustzijnscoaching

Adres
Duizendblad 11
4102 KP Culemborg

Telefoon
06-28263250

Email
kinesiologie@begripdoorinzicht.nl

Stuur je vraag naar mij, door onderstaand formulier in te vullen en dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op.