Spiertesten

spierenEen spreuk van een oude scheurkalender, deze sluit mooi aan bij het kinesiologische vak.
In de kinesiologie werken we met het spiertesten, dit is het communicatiemiddel met het lichaam van de cliënt. De ideeën, inzichten en oplossingen worden via de spieren verteld. Mooi vak!

Hier kun je meer informatie vinden over de spiertest zoals ik die in de praktijk inzet en zoals ik die in alle cursussen uitleg.

 

Meetbaar

De spanning van spieren is zowel elektronisch als manueel meetbaar; dat laatste wordt gedaan met Touch for Health en kinesiologie. De tester, degene die de test uitvoert, oefent een korte constante druk uit op een spier van de testpersoon, degene die de test ondergaat. Hierdoor kan de spanning daarvan door beiden gevoeld worden. Voor het opsporen van onbalansen heeft de kinesiologie een scala van manuele spiertesten beschikbaar, plus allerhande technieken om ze op te heffen.

De grondlegger van toegepaste kinesiologie is Dr. G. Goodheart had ontdekt dat elke grote spier in het lichaam in relatie staat met een lichaamsorgaan. Treedt er zwakte op in zo’n spier, dan betekent dit in de regel, dat er iets hapert aan het energieniveau van het daarmee verbonden orgaan. Het orgaan dat via de corresponderende acupunctuurmeridiaan met deze spier in verbinding staat. Wanneer de betreffende spier op een bepaalde manier wordt behandeld zodat zij weer sterk wordt, wordt het functioneren van het bijbehorende orgaan daardoor gunstig beïnvloed. We kunnen de spieren zien als energiepompen, die de energiestroom door specifieke meridianen kunnen intensiveren. Bij het spiertesten, testen wij de hoeveelheid energie, die aanwezig is in de meridiaan die met de geteste spier correspondeert, en in hoeverre het lichaam in staat is deze energie aan te vullen. Wanneer we dus een bepaalde spier testen, oefenen we daardoor druk uit op de aan de spier gerelateerde meridiaan. Als de energiestroom naar die meridiaan al is onderbroken, zal het energieniveau in de meridiaan snel dalen en zal de ermee verbonden spier zwak reageren. En omgekeerd, zal de spier sterk zijn, wanneer de energiestroom in de meridiaan ononderbroken is gebleken.

Om de toestand van de energievoorziening in het lichaam te testen maken we gebruik van een indicator spier. Een zwakke reactie van de indicator-spier toont aan, dat dit punt op het lichaam onderhevig is aan storing in de energievoorziening. Door de juiste correctie toe te passen geeft het lichaam te kennen dat het zwakke punt in orde is en dat het niet meer lijdt aan energiestoringen. In feite heb ik aan het lichaam van mijn cliënt de vraag gesteld: ‘Is er iets mis met die plek?’ en het lichaam heeft geantwoord: ‘Ja, dat is zo’.  Daarna heb ik kennelijk juist gehandeld door de energiestroom naar dat punt weer op gang te brengen, want het lichaam van mijn cliënt heeft mij daarna laten weten: ‘Dank je, het is weer voor elkaar’. Het gaat hier niet om een bewering van een ‘deskundige’, die zegt dat dit fout zit en dat verkeerd gaat. De reactie van het lichaam op de contact-tests geeft mij de juiste antwoorden. Het lichaam weet het. Ik hoef slechts te weten hoe ik de vraag moet stellen. De ‘contact-test procedure’ = het aanraken van een bepaalde plek op het lichaam terwijl de indicator-spier wordt getest = ‘therapie-lokalisatie’

Het testen en hertesten van de spieren biedt een concrete ervaring om een bewustzijn van het fysieke lichaam en zijn subtiele energiestroom en energiebalans te ontwikkelen. Bij de eerste spiertest begint het proces van doen stromen en balanceren van de energie. Correctiepunten kunnen ook gebruikt worden om veranderingen in spierfunctie en houding, attitude, emotionele en mentale functie te bevorderen.

Het hertesten van de spieren na een balans bevestigt een verandering in de energie en vergroot het bewustzijn en versterkt positieve veranderingen. Het geeft een concrete fysieke ervaring van een spierreactie. Het vergroot ons bewustzijn van een verandering - ingrijpend of subtiel - geeft hoop en helpt de focus te verleggen naar gewenste verbeteringen. Het hertesten van spieren versterkt ook de nieuwe toestand van de spierfunctie en de energiestroom voor de betreffende spier/meridiaan en het systeem als geheel. Energetische en musculaire compensaties die verband houden met de opgeheven blokkade worden losgelaten en de houding keert terug naar een optimale positie.

6 november 2014

Januari 2021: spiertesten en de methoden waarmee ik werk.

Inge Burgerhof
Praktijk & Cursuscentrum voor kinesiologie en bewustzijnscoaching

Adres
Duizendblad 11
4102 KP Culemborg

Telefoon
06-28263250

Email
kinesiologie@begripdoorinzicht.nl

Stuur je vraag naar mij, door onderstaand formulier in te vullen en dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op.