Chemische klachten

Chemische of fysiologische klachten kunnen veroorzaakt worden door ‘chemische’ of fysiologische stress.

Wanneer bepaalde voeding / voedingsstoffen of stoffen in de lucht, lichamelijke ongemakken veroorzaken, dan spreken we over chemische stress. Maar chemische stress kan ook ontstaan uit een overmaat aan emotionele stress omdat er fysiologische processen ‘aangezet’ worden onder stress en soms niet meer gemakkelijk uitgezet kunnen worden.

Wat zijn chemische klachten?

Klachten die daarbij kunnen horen zijn: allergieën, intoleranties, eczeem, irritaties, huidproblemen, (over)vermoeidheid, astmatische klachten, burnout, pijnklachten, onbegrepen klachten, gedragsproblemen (bv hyperactiviteit en hypoactiviteit), leerproblemen, dwangmatig snoepen / eten of drinken, auto-immuunziekten, spierzwakte of spierspanning, hoofdpijn, fybromyalgie, ..
Dit is afhankelijk van welk orgaan of welke structuur uit balans raakt van de fysiologie. 

Ik werk niet met allergieën/voeding, wel met de fysiologie in het lichaam als reactie op stress en met het immuunsysteem.

Wat gebeurt er in het lichaam?

De klachten komen niet van de stof zelf maar is een reactie van het immuunsysteem op deze stof. Het immuunsysteem zet witte bloedcellen aan tot het produceren van stoffen die de celafweer bevorderen, zoals histamine. Deze chemische reacties zorgen voor abnormale fysieke, fysiologische en psychische symptomen.

Deze ‘allergische’ reactie wordt gezien als een ‘vergissing’ van het immuunsysteem. Het immuunsysteem ‘ziet’ een stof die in principe onschuldig is maar ‘denkt’ dat die stof gevaarlijk is. Het immuunsysteem vergist zich.
Het ziet bijvoorbeeld kattenharen als gevaarlijk, terwijl ze in wezen ongevaarlijk zijn. Deze reactie is te vergelijken met een fobie. Allergieën worden ook wel ‘fobieën van het immuunsysteem’ genoemd. Ook bij een fobie is er sprake van een ‘vergissing’: de hersenen reageren met angst op situaties zoals kleine ruimtes of grote groepen mensen die in principe niet gevaarlijk zijn.

Diepere oorzaken

De parallel tussen allergieën en fobieën kan nog verder worden doorgetrokken. In beide gevallen is er een oorzaak waardoor en dikwijls ook een reden waarom deze vergissing wordt gemaakt. Onderbewust is er een koppeling gelegd tussen een onschuldige prikkel (de stof) en gevaar (reactie van het overlevingssysteem). Wanneer iemand die prikkel weer tegenkomt, gooit het lichaam alles in de strijd en treedt de reactie op. Tegelijkertijd kunnen er zowel bij een fobie als bij een allergie ook psychologische redenen zijn om de klachten onbewust vast te houden.

Hoe werk ik in de praktijk met chemische klachten?

Ik werk niet meer met allergieën/voeding/suppletie via het testen van buisjes en het uitzoeken op welke stoffen je allemaal reageert. Er zijn kinesiologen die zich daarin gespecialiseerd hebben.

Wel werk ik met het immuunsysteem en de diverse fysiologische reacties van het lichaam én met de algehele belastbaarheid. En omdat je in feite je reactie op stoffen in je lichaam hebt, heb je dat altijd bij je.

Wat kun je nu zelf doen?

Voor al diegene die de griep aan voelen komen, inmiddels geveild zijn, aan het opknappen zijn of het willen voorkomen: de Neurolymfatische punten masseren kan je immuunsysteem ondersteunen.

Het komt uit: Touch for Health. Als je het uit wilt proberen:
Het is fijn als je de juiste plek masseert maar gewoon lekker masseren doet al een hoop en als je het niet precies weet pak je een wat groter gebied. De meeste punten zitten tussen de ribben.
Het kan helpen om dit goed te masseren vlak voor het slapen gaan (ook als je alleen de voorkant masseert!) zodat je beter slaapt. Het immuunsysteem is vooral ‘s nachts zeer actief!
Als je er aan denkt, het bij je past en je jezelf ertoe kunt zetten, dan kun je deze punten masseren. De achterkant door iemand laten doen is ook erg lekker.

5 februari 2015

Inge Burgerhof
Praktijk & Cursuscentrum voor kinesiologie en bewustzijnscoaching

Adres
Duizendblad 11
4102 KP Culemborg

Telefoon
06-28263250

Email
kinesiologie@begripdoorinzicht.nl

Stuur je vraag naar mij, door onderstaand formulier in te vullen en dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op.