Harmonisch patroon

Uitleg over harmonische patronen zoals beschreven in Basisboek Chinese Geneeswijze op pagina 52

Net als een symfonie bestaat de natuur uit ingewikkelde, in elkaar verstrengelde patronen van vorm en beweging. Het lichaam staat tot de natuur als de viool tot het orkest. De snauitdrukkingenren staan tot de viool als de organen tot het lichaam. De muzikale trillingen van de snaren zijn als de functies van elk orgaan. Alle instrumenten moeten op elkaar afgestemd zijn wil het orkest in harmonie een symfonie spelen – alle snaren van alle instrumenten en alle noten van elke snaar moeten zuiver gespeeld worden. Als een enkel instrument vals is, is het hele geluid dissonant in plaats van harmonieus.

Eenvoudig gezegd komt het erop neer dat een groot systeem alleen in evenwicht kan zijn als elk van zijn kleinere subsystemen zelf ook in evenwicht is. Dit harmoniebeginsel is hetzelfde op elk niveau van complexiteit.

Als we inzicht hebben in het harmoniebeginsel, kunnen we begrijpen dat ‘sommige dingen’ soms anders verlopen dan we zouden wensen omdat we niet volledig in balans zijn.

In de Chinese geneeskunde is gezondheid het vermogen van een organisme om op gepaste wijze te reageren op een uiteenlopende variatie van uitdagingen, op een manier die het behoud van evenwicht en integriteit veiligstelt. Ziekte betekent de mislukking om zich aan de uitdaging aan te passen, een verstoring van het totale evenwicht. Elke uitdaging die het lichaam niet aankan is een bron van ziekte, ongeacht of het een schadelijke stof is of een slecht gevoel. Ziekte is een uiting van een onstabiel proces, een patroon van onharmonische relaties. Wanneer de afweermiddelen verzwakt zijn en reserves uitgeput, zorgt een veelvoud van factoren ervoor dat de ziekte kan ontstaan.

Een gebrek aan zonlicht, uitputting van de bodem en overwoekering door onkruid beperken de gezondheid van de tuin. Te veel zon verbrandt de planten, teveel wind droogt ze uit, teveel water doet de wortels verrotten. Maar bij afwezigheid van licht, water en lucht kunnen de planten niet ontkiemen of groeien. De klimaten, gevoelens en activiteiten van het leven zijn niet intrinsiek goed of slecht; het is hun overvloed of tekort dat het stroompatroon verstoort.

Basisboek Chinese geneeswijzen. Harriet Beinfield. ISBN: 9789069635019

10 november 2014

Inge Burgerhof
Praktijk & Cursuscentrum voor kinesiologie en bewustzijnscoaching

Adres
Duizendblad 11
4102 KP Culemborg

Telefoon
06-28263250

Email
kinesiologie@begripdoorinzicht.nl

Stuur je vraag naar mij, door onderstaand formulier in te vullen en dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op.