Het oordeel is een leraar op het pad van transformatie

Geschreven door Shakti Gawain

Het heeft me enorm geholpen om het verschil tussen bewustzijn en spiritualiteit te begrijpen. Spiritualiteit is één type energie - de energie die ons verbindt met onze diepste essentiële aard en met de universele bron. Bewustzijn is het besef van alle energieën in ons. Het is dus heel goed mogelijk om een ​​spiritueel pad te volgen dat niet noodzakelijk een pad van bewustzijn is. Dat wil zeggen, we zouden kunnen werken aan het ontwikkelen van de spirituele dimensie van ons wezen, zonder noodzakelijkerwijs de andere aspecten te ontwikkelen.

We kunnen spiritueel ontwikkeld worden en volledig geïdentificeerd worden met ons "spirituele zelf". In dit geval zouden we meestal veel andere energieën verloochenen, vooral de fysieke en emotionele. Dat is waarom we zoveel mensen zien die spiritueel erg goed op elkaar zijn afgestemd, maar mogelijk volledig uit balans zijn in hun fysieke en emotionele leven.

Bewustzijn daarentegen omvat het ontwikkelen en integreren van alle vele aspecten van ons wezen, inclusief, maar niet beperkt tot, het spirituele.

Het pad van transcendentie en het pad van transformatie

Het pad van transcendentie is een spiritueel pad, terwijl het pad van transformatie een pad van bewustzijn is. Contact maken met en het ontwikkelen van onze spirituele aard is een belangrijk onderdeel van de reis van het bewustzijn, maar er zijn ook veel andere belangrijke onderdelen. Het pad van transformatie omvat een krachtige toewijding aan elk niveau van groei.

Een van mijn zorgen over de New Age-beweging is de focus op transcendentie in plaats van transformatie. Velen hopen dat ze door spiritueel te ontwikkelen ze boven hun problemen kunnen uitstijgen en niet de uitdaging hoeven aan te gaan om hun spirituele en menselijke aard te integreren. Ze voelen zich op hun gemak en veilig bij het verkennen van de spirituele en mentale rijken, maar hopen het pijnlijkere of moeilijkere emotionele helingswerk te vermijden.

Natuurlijk is het een volkomen legitieme optie om een ​​transcendent pad te kiezen, maar het zal geen diepgaande genezing en heelheid voor het individu of voor de wereld teweegbrengen. En ironisch genoeg kan de gemoedsrust die zoveel mensen zoeken op het transcendente pad niet volledig worden bereikt door zich uitsluitend op die realiteit te concentreren.

Verschil tussen spirituele essentie en menselijke persoonlijkheid

In New Age-kringen wordt er veel gesproken over onvoorwaardelijke liefde. Veel leraren dringen er bij hun volgelingen op aan om vergeving te oefenen, niet te oordelen en volledig zonder voorwaarden lief te hebben, en veel oprechte zoekers proberen oprecht deze leringen te volgen. Ik heb een probleem met de manier waarop deze ideeën vaak worden gepresenteerd. Natuurlijk zijn oordelen onaangenaam, afscheidend en ongemakkelijk voor alle betrokkenen.

Vergeving is een krachtige en helende kracht voor zowel de gever als de ontvanger. En er is niets zaliger dan het geven en / of ontvangen van onvoorwaardelijke liefde. Er is echter veel verwarring en misverstand over deze processen, en veel van wat wordt onderwezen komt eerder van de transcendente dan van de transformatieve benadering.

Nogmaals, we moeten het verschil erkennen tussen onze spirituele essentie en de menselijke persoonlijkheid. Als spirituele wezens zijn we altijd één met universele liefde, die altijd onvoorwaardelijk en niet-oordelend is. De persoonlijkheid heeft echter het doel om te leren leven in de fysieke wereld en aan onze emotionele behoeften te voldoen. Op persoonlijkheidsniveau zijn we fundamenteel bezig met het beschermen en verzorgen van het kwetsbare kind in ons; onze gevoelens van liefde zijn verstrengeld met onze behoeften aan veiligheid, vertrouwen en intimiteit. We hebben krachtige afweermechanismen in onze persoonlijkheid die onze gevoelens van liefde kunnen afsluiten wanneer we ons niet veilig voelen.

Ontken of onderdruk gevoelens en reacties niet

In plaats van deze gevoelens en reacties te ontkennen of te proberen te onderdrukken, moeten we de functie van onze menselijke persoonlijkheid respecteren en waarderen. Het is niet van nature onvoorwaardelijk liefhebbend. Er kan veel genezing plaatsvinden wanneer we dit als een gegeven erkennen en in staat zijn om zowel onze spirituele als onze menselijke aard te eren.

Wanneer we ons veroordelend voelen, in plaats van die gevoelens te ontkennen, moeten we ze diepgaand onderzoeken om te ontdekken wat hen triggert. Meestal voelen we ons veroordelend wanneer we gefrustreerd zijn omdat we onze eigen waarheid op de een of andere manier niet hebben gevolgd, of omdat we het moeten opnemen tegen een andere persoon die een van onze verstoten ikken naar ons terug reflecteert.

Dus in plaats van simpelweg te voorkomen (blocking ourselves) dat we onze oordelende gevoelens ervaren, moeten we alert zijn op het feit dat onze oordelen ons aanwijzingen kunnen geven over wat we in onszelf moeten bekijken; uiteindelijk zijn het helende geschenken. Als we de gevoelens proberen te onderdrukken of negeren, missen we de kans om te leren en bewust te worden. Onszelf veroordelen omdat we oordelend zijn, is eenvoudigweg oordelen over het oordeel!

Kennis verkrijgen om te helen

Wat weerhoudt mensen ervan het transformationele pad te bewandelen? Voor velen is het gewoon een gebrek aan kennis. Ze zijn zich er niet van bewust dat een dergelijke mogelijkheid bestaat, of misschien weten ze niet hoe ze die moeten vinden.

Gebrek aan kennis is niet de enige wegversperring op het bewustzijnspad. Een andere is angst. We zijn natuurlijk allemaal bang voor het onbekende, en deze specifieke reis is zeker in veel opzichten onvoorspelbaar. Daarom is het zo belangrijk om een ​​persoonlijke relatie met onze innerlijke leiding te cultiveren. Tenzij we het gevoel hebben dat een hogere kracht met ons samenwerkt, is het gewoon te beangstigend om ons vertrouwde terrein te verlaten.

Stappen in het emotioneel helingswerk

Veel mensen zijn bang voor werk met emotionele genezing. Er zijn zoveel misverstanden en stereotypen over psychotherapie. Helaas zijn er ook ongeschikte of ronduit schadelijke therapeuten en genezers, en veel mensen die negatieve, teleurstellende of ronduit traumatische ervaringen met hen hebben gehad. Het is dus uiterst belangrijk om uw helpers verstandig en zorgvuldig te kiezen.

Ik heb gemerkt dat de meeste mensen bang zijn dat als ze diepe gevoelens gaan onderzoeken, ze daar vast komen te zitten en nooit te voorschijn komen. Wanneer gevoelens onderdrukt en verstoten zijn, voelen ze heel intens en krachtig aan, en het is gemakkelijk om het gevoel te hebben dat ze ons voor altijd zullen overweldigen als we ze ooit de kans geven.

De feiten zijn echter heel anders. Als we in ons eigen tempo in ons genezingsproces stappen, zonder onszelf te pushen en met de juiste ondersteuning, is het lang niet zo moeilijk als we zouden kunnen vrezen. Ieder van ons heeft een intern mechanisme dat het tempo van onze reis bepaalt. Zodra we onszelf toestaan ​​om een ​​emotie vrijelijk te ervaren, ontdekken we dat de gevoelsgolf geleidelijk afneemt en ons een diep gevoel van heerlijke vrede geeft, in plaats van ons weg te wassen.

Kinesiologie is hierbij een belangrijke methode, omdat het de kloof tussen het bewuste en het onderbewuste overbrugt via de eigen biofeedback.

Jij bent uniek en elke behandeling die ik bied is daarom helemaal op jou afgestemd. Je lichaam geeft aan hoe snel je de diepte in wilt en kunt. Soms kun je meer aan dan je gedacht had en dan werken we snel en heel diep. Soms wil je hoofd sneller dan dat je lichaam aankan of andersom en dan gaan we wat langzamer. Het allerleukste van kinesiologie is dat verschillende technieken gecombineerd kunnen worden en dat jij via de spiertest ervaart welke techniek voor jouw onbalans effectief is. Niets kan zo goed bepalen wat jij nodig hebt als je eigen lichaam! Het is mooi om te ervaren hoe daardoor de juiste snaar geraakt wordt.

Maak gebruik van de geest in plaats van een oordeel

De sleutel tot onvoorwaardelijke liefde wordt gevonden in de liefde die onze geest heeft voor onze persoonlijkheid. Wanneer we geest kunnen aanboren, kunnen we onvoorwaardelijk van onszelf houden - inclusief de delen van ons die boos, veroordelend, behoeftig en egoïstisch zijn. Dan voelen we natuurlijk ook medeleven en acceptatie voor anderen. We herkennen in hen dezelfde menselijke eigenschappen die we in onszelf hebben leren liefhebben.

Door op deze manier onze eigen persoonlijkheid lief te hebben en te eren, krijgen we een duidelijk beeld van de ontwikkeling van anderen op persoonlijkheidsniveau. We kunnen passende grenzen handhaven en verstandige keuzes maken over met wie het gepast is om dichtbij te komen. Tegelijkertijd herkennen en erkennen we, door onze verbinding met onze eigen goddelijke essentie, natuurlijk het spirituele wezen in ieder ander, zelfs degenen met wie we weten dat we enige afstand moeten bewaren.

Onthoud dat het niet echt werkt om te proberen liefde of een ander gevoel te voelen. Onze gevoelens worden niet gecontroleerd door onze wil, en de meeste pogingen om dit soort macht over hen uit te oefenen leiden tot ontkenning, onderdrukking en verloochening van delen van onszelf, of tot een uiting van gevoelens die niet authentiek is.

Door elk gevoel te erkennen en te eren - hoe "onaanvaardbaar" we ook hebben beoordeeld, creëren we ruimte voor het tegenovergestelde. Dus proberen onvoorwaardelijk lief te hebben is in tegenspraak. Onvoorwaardelijke liefde is iets dat nature ontstaat als we al onze gevoelens kunnen accepteren en alle delen van ons kunnen liefhebben, inclusief de delen die niet onvoorwaardelijk liefhebben.

Uitgegeven door Nataraj Publishing. © 1993.
Nieuwe editie uitgegeven door: New World Library,
Novato, CA, VS, 94949. www.newworldlibrary.com

Bron van het artikel:

The Path Of Transformation: How Healing Ourselves Can Change the World
door Shakti Gawain.

Originele artikel staat op innerself.com

 

Ik heb een uitgebalanceerd lesprogramma samengesteld voor zelfontwikkeling en begeleiding daarin van anderen. De uitleg van Shakti Gawain sluit naadloos aan op wat ik in mijn lessen meegeef.

Met de kinesiologie methoden waar ik les in geef leer je om:

  • het innerlijke energiesysteem te testen en door middel van gerichte technieken de blokkades aan te pakken en stress te defuseren
  • het onderbewuste te vertalen naar je cliënt zodat er inzichten komen over de oorzaak achter de klacht
  • vanaf de eerste les zelf te groeien in bewustzijn

29 januari 2021

Inge Burgerhof
Praktijk & Cursuscentrum voor kinesiologie en bewustzijnscoaching

Adres
Duizendblad 11
4102 KP Culemborg

Telefoon
06-28263250

Email
kinesiologie@begripdoorinzicht.nl

Stuur je vraag naar mij, door onderstaand formulier in te vullen en dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op.