De kruisloop

Donna Eden legt uit wat de kruisloop kan doen voor je: De video van Donna Eden is te bekijken op mijn Facebook pagina en is niet meer te vinden op YouTube.

Maar... in dit item staat ook hoe je de tafels of woordjes van Duits, Frans of Engels gemakkelijker kunt onthouden met behulp van de kruisloop. Want, de kruisloop kan ook helpen om iets gemakkelijker te leren. Zoals woordjes Frans, Duits, Engels op de middelbare school.

De tafels op de basisschool:

  1. Maak een blad met de tafels (som + antwoord) en hang die op ooghoogte. Zeg ze op terwijl je kruisloopt.
  2. Als je dat een paar dagen zo gedaan hebt, ga je ze doen zonder dat je de antwoorden ziet. Die die je niet kan benoemen zet je op een apart blad en die doe je nog een paar dagen volgens 1. Net zolang totdat je ze door elkaar kan opzeggen.

Hier in Culemborg weet ik dat een juf op school al zo werkt. Zo mooi dat ze in beweging gaan.
De kruisloop leer je tijdens Touch for Health 1. De kruisloop testen en corrigeren leer je tijdens Touch for Health 2. Maar natuurlijk doen we nog veel meer leuke dingen.

Extra uitleg:

Om de samenwerking tussen de beide hemisferen te stimuleren, kunnen kruisloopbewegingen gemaakt worden. De kruisloopbeweging is eigenlijk een over dreven vorm van de gewone loopbeweging.

Til een tegenovergestelde arm en been voorwaarts op. De geheven knie is gebogen, de arm is gestrekt en wijst naar het plafond.

Volgens Dr. Charles Krebs ontwikkelaar van Learning Enhancement Acupressuur Programma (LEAP) is de meest efficiënte manier van kruislopen; grote schouder(arm) beweging en grote been beweging.

Let op: een kruisloop oefening heeft het meeste effect wanneer de beweging langzaam gemaakt wordt en met grote bewegingen.

De Theorie:

De hersenhelften hebben weliswaar verschillende functies, maar kunnen niet los van elkaar functioneren. De hemisferen zijn door middel van een zogenaamde hersenbalk, het Corpus Callosum met elkaar verbonden. Een hersenhelft kan een bepaalde taak zelfstandig uitvoeren, hij kan ook een taak van de andere hemisfeer overnemen. In het algemeen is het zo dat, hoe complexer de taak, hoe meer beide hemisferen ingeschakeld dienen te worden bij het uitvoeren ervan.

Een verhoogd stressniveau vermindert de integratie van beide hersenhelften. Kruisloopbewegingen worden algemeen erkend als een van de meest effectieve oefeningen om die integratie te verbeteren. Zo verminderen ze de gevolgen van stress en verbeteren ze de werking van je brein. Je voelt je ook meer ontspannen.

De Kruisloopbeweging is gebaseerd op het feit dat informatie van de linkerhersenhelft overgebracht moet worden naar de rechterkant van het lichaam en van de rechterhersenhelft naar de linkerkant van het lichaam. Als de energie van de linker- of de rechterhersenhelft niet voldoende doorstroomt naar de tegenovergestelde kant van het lichaam, kun je de volledige capaciteit van je hersenen en de volledige intelligentie van je lichaam niet benutten; het vermogen van het lichaam om zichzelf te genezen neemt sterk af. Als de energie deze oversteek niet kan maken, wordt ze ernstig vertraagd en begint ze zich te bewegen in homolaterale patronen (recht op en neer door het lichaam).

Bron:
Het nieuwe Touch for Health handboek, John F. Thie, ISBN 9789069635941
Handboek energie en gezondheid, Donna Eden met David Feinstein, ISBN 9789069636764

Geïntegreerd zijn = varen in het midden van de rivier met aan de ene kade chaos (alleen rechterhersenhelft) en aan de andere kant rigiditeit (alleen linkerhersenhelft). Bron: Het hele brein, het hele kind, Daniel Siegel & Tina Payne Bryson, ISBN 9789055942282 Meer hierover: Integratie of chaos / rigiditeit

Natuurlijk is dit een versimpelde uitleg van de werking van de linker en rechter hersenhelft…

25 april 2015

Inge Burgerhof
Praktijk & Cursuscentrum voor kinesiologie en bewustzijnscoaching

Adres
Duizendblad 11
4102 KP Culemborg

Telefoon
06-28263250

Email
kinesiologie@begripdoorinzicht.nl

Stuur je vraag naar mij, door onderstaand formulier in te vullen en dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op.