Puberteit van Jeanne Meijs
Drie soorten puberteit:
- de denk-puberteit
- de gevoels-puberteit
- de doe-puberteit
Voor mij heel herkenbaar en het fijnste is, ik doe het zo gek nog niet met hoe ik erop reageer. Zo'n fijn boek wanneer het met je kind niet zo gaat als je had gewenst.
Vanaf blz. 43 via Google books is dit hoofdstuk te lezen
Jeanne Meijs, Puberteit. De smalle weg naar innerlijke vrijheid.
De puberteit is in elk mensenleven een periode van ‘verbouwen’. In het begin van de puberteit worden kinderen lichamelijk volwassen, maar innerlijk begint nu pas de strijd om een zelfstandig bestaan. Het is een tijd van spitsroeden lopen, een ‘smalle weg naar innerlijke vrijheid’. De puberteit is echter ook voor de ouders een smalle weg: al snel raak je als ouder de weg kwijt en verlies je jezelf in een manier van omgang met je kind waarin de liefde ver te zoeken is. Elk inzicht in het pad van het kind kan helpen, dit te voorkomen. In dit boek behandelt Jeanne Meijs op grond van haar jarenlange ervaring alle aspecten van de puberteit en de problemen die deze opvoedingsperiode met zich meebrengt. Deze inzichten kunnen niet alleen van belang zijn voor het opvoeden, maar ook voor het oplossen van het raadsel van de eigen jeugd: wie zijn wortels begrijpt, begrijpt zijn vruchten. In het eerste, meer algemene deel beschrijft ze hoe verschillend kinderen hun puberteit kunnen doorlopen en welke problemen daarbij kunnen optreden. In het tweede deel gaat ze in op de leefwereld van de puber en behandelt ze thema’s als vrije tijd en gamen, school en beroep, seksualiteit, verveling, echtscheiding. In het derde deel staan vooral de ouders centraal: wat kun je als ouders betekenen voor je kind in deze periode? Mensen die op zoek zijn naar de rode draad in het leven van hun kinderen en van zichzelf, hebben niet genoeg aan hun verstand. Ook het hart heeft voedsel nodig. Daarom zijn in dit boek een aantal verhalen opgenomen, die op beeldende wijze aansluiten op de tekst.
ISBN 9789062382484, paperback, 276 blz. 9e druk, Uitgeverij Christofoor
Hoe nemen wij elkaar waar een ander leuk artikel over De puberteit voorbij van Jeanne Meijs.
‘Wanneer de echte moedige vrijheidsstrijder in onszelf opstaat, dan gaat het erom dat wij niet als een puber alles om ons heen verwerpen, maar dat wij de subtiele spinsels waarmee wij onszelf innerlijk en uiterlijk gevangen houden, bestrijden. Dan kunnen gedachten zuiver worden, gevoelens liefdevol en echt, en wilskrachten dienstbaar en sterk.’
Jeanne Meijs
In de loop van het boek leer je dat alles begint bij het gevoel, dat je kunt scholen. Volgens Meijs brengt het ‘geoefende’ gevoel ons tot nieuwe waarnemingen die niet vrijblijvend, maar diep inhoudelijk zijn en daarmee een voorwaarde voor verdere groei en menselijke ontwikkeling.
Bekijk de cursussen om je gevoel te scholen ►
7 januari 2018