Structurele klachten

Structurele klachten kunnen veroorzaakt worden door structurele stress

Iedere beweging en elke handeling vereisen een beweging van spieren. Vaak wordt pas opgemerkt dat men spieren heeft bij pijn of als een spier niet doet wat men wil.

Wanneer we een spier aantreffen die gespannen is of te strak, zijn we in eerste instantie geneigd direct op die spier te werken en deze te kneden en te rekken om te zorgen dat hij zich ontspant. Er kan echter een reden zijn waarom die spier gespannen is en daarom zal de spanning, zelfs wanneer deze tijdelijk wordt opgeheven, terugkeren.

Wat zijn structurele klachten?

Spieren, gewrichten of pezen die niet optimaal functioneren veroorzaken stress en laten daardoor klachten zien als pijn, bewegingsbeperking, ontstekingen, overbelasting en dergelijke.

Wat gebeurt er in het lichaam?

Tegenovergestelde spierenDe wervelkolom wordt op zijn plaats gehouden door spieren. Bij een optimale houding hebben de spieren aan beide zijden van de wervelkolom dezelfde spanning. De spieren zijn dan in balans.
Het probleem hoeft niet in de pijnlijke spier te zitten (a.). Er kan een reden zijn waarom die spier gespannen is. Voor elke beweging die een spier maakt, is er een corresponderende spier die de beweging tegenwerkt (b.). Touch for Health werkt met spiertesten en gebruikt TfH-technieken om de tegenovergestelde zwakke spier te versterken.

In de Touch for Health richten we ons op het evenwicht tussen de samenwerkende spieren. Aangezien de mens één geheel is, zullen ook andere spieren, organen of energiesystemen hierop reageren. Een verkrampte spier in een been kan uiteindelijk de oorzaak zijn van een zwakke spier ergens anders in het lichaam. Er kan daardoor een verandering in de houding ontstaan zowel fysiek en psychisch als mentaal, hetgeen kan resulteren in het minder goed functioneren van de mens in zijn totale zijn. Die ene spier kan een kettingreactie teweeg brengen. Elke spier is nl verbonden met een meridiaan (energiebaan) en elke meridiaan is weer verbonden met een orgaan of klier. Het in balans brengen van zwakke spieren zorgt voor stimulatie van de drie belangrijke in het lichaam aanwezige circulatiesystemen: lymfesysteem, bloedcirculatie en meridiaanstelsel.

Spieren geven ook uitdrukking aan het mens-zijn: hoe te handelen, bewegen, staan, lopen, zitten, dansen, liefkozen en noem maar op. Elke indruk in het dagelijkse leven laat een indruk of een afdruk achter, ook in de spieren.  Bij elke uitdrukking van het gezicht worden spieren gebruikt. Lachen kost overigens minder spierkracht dan humeurig of chagrijnig zijn! En lachen is gezond! 10_redenen_om_te_lachen

Diepere oorzaken

Vaak is de achterliggende oorzaak van een klachten ‘stress’ (teveel verkeerde indrukken die een duidelijke afdruk hebben gemaakt in het lichaam) en stress kost energie. Als de oorzaak van de klachten niet is opgeruimd kunnen de klachten aanhouden of terugkomen.

Om in balans te zijn moeten alle vier de zijden van de piramide in balans zijn. Onze spieren reageren op elke verstoring, of het nu in de chemie, de psyche, het elektromagnetische of de structuur zit. Daarom kan met behulp van de spiertest zoveel informatie verkregen worden over de energieverstoringen in het lichaam.

Hoe werk ik in de praktijk met structurele klachten?

Kijken naar structurele klachten is meestal kijken naar een juiste stand van de wervelkolom, omdat een juiste stand van de wervelkolom een sterke basis biedt voor een goede gezondheid. Lees hierover meer op de pagina Cursus

Touch for Health biedt vele mogelijkheden om naar de juiste stand van de wervelkolom te kijken.
Reactieve spieren is er daar één van: Door het verband tussen de spieren te herstellen, zal de houdingsbalans verbeteren en langer aanhouden. De te hard werkende spier zal weer gaan samenwerken waardoor de symptomen van overbelasting zal verbeteren of zelfs verdwijnen. Soms zijn er meerdere patronen die verbetert kunnen worden.

Daarnaast biedt SIPS (Stress Indicator Point System) veel punten om structurele klachten effectief te behandelen.

Het indentificeert de weerstand in de energiestroom, veroorzaakt door stress en maakt deze weer vrij. De energiestroom van processen en structuren wordt hierdoor weer genormaliseerd. 

In SIPS wordt gebruik gemaakt van de acupunctuurbanen en acupunctuurpunten. Stress in acupunctuurpunten zorgt voor een blokkade in de energiebanen. SIPS heft energieblokkades op een snelle en efficiënte manier op door de juiste spanning in de acupunctuurpunten terug te brengen.

Elk acupunctuurpunt staat voor iets en kan dus ingezet worden en gebalanceerd worden.

Wat kun je nu zelf doen?

Kruislopen laat de linker kant beter samenwerken met de rechter kant. Dit geldt voor het brein maar ook voor het lichaam.
Donna Eden legt in de video over kruislopen uit wat de kruisloop kan doen voor je
De kruisloop kan ook helpen om iets gemakkelijker te leren. Zoals woordjes Frans, Duits, Engels op de middelbare school. De tafels op de basisschool: 1. maak een blad met de tafels (som + antwoord) en hang die op ooghoogte. Zeg ze op terwijl je kruisloopt. 2. Als je dat een paar dagen zo gedaan hebt, ga je ze doen zonder dat je de antwoorden ziet. Die die je niet kan zet je op een apart blad en die doe je nog een paar dagen volgens 1. Net zolang totdat je ze door elkaar kan opzeggen Hier in Culemborg weet ik dat een juf op school al zo werkt. Zo mooi dat ze in beweging gaan.
De kruisloop leer je tijdens Touch for Health 1. De kruisloop testen en corrigeren leer je tijdens Touch for Health 2. Natuurlijk doen we nog veel meer leuke dingen. Kijk maar bij cursus Touch for Health

Oren masseren: houd het gekrulde gedeelte van het oor stevig vast en rol het tegelijkertijd naar buiten. Trek het oor stevig weg van de opening van de gehoorgang. Doe dit van boven naar beneden, tot en met de oorlel. Doe dit minimaal 3 keer.

Dit helpt erg goed als je bij het naar rechts of links kijken last hebt van je nek of nekspieren en eigenlijk niet zo ver naar achteren kunt kijken dan je normaal kan. Het masseren van de oren kan de bewegingsuitslag enorm verbeteren en de beweging soepeler laten verlopen. Probeer het maar uit: kijk naar rechts en naar links - masseer je oren (beide zijde) - kijk nogmaals naar rechts en naar links - ervaar je verschil?

Eigenlijk helpt het masseren van de oren bij elke bewegingsuitslag. Probeer het zelf uit en reageer wat dit voor jouw bewegingsbereik heeft gedaan op facebook (op 21 nov 2014 heb ik deze op mijn facebook pagina gezet)

Afhankelijk van de klacht worden er in een consult, meerdere technieken gecombineerd. Want… Jij bent uniek en elke behandeling die ik bied is daarom helemaal op jou afgestemd. Niemand biedt zo'n perfect maatwerk als je eigen lichaam!

23 november 2014 - bijgewerkt 18 april 2016

Inge Burgerhof
Praktijk & Cursuscentrum voor kinesiologie en bewustzijnscoaching

Adres
Duizendblad 11
4102 KP Culemborg

Telefoon
06-28263250

Email
kinesiologie@begripdoorinzicht.nl

Stuur je vraag naar mij, door onderstaand formulier in te vullen en dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op.