Why Worry?

Als je ‘iets vervelends’ of ‘iets leuks’ kunt dragen heb je de ruimte en de keuze hoe je reageert. Het is dan een respons.

Als je geraakt wordt heb je de ruimte niet (of veel minder) om te zijn wie je bent, je hebt geen (of minder) keuze. Je reageert re-actief (vechten – vluchten – bevriezen).

Daarin zie je het verschil of je situaties/ uitspraken kunt ‘handelen’ / containen / kunt dragen. Als dit niet lukt is dat niet erg, dan kun je er op een rustig moment naar kijken waarom het je raakt / ‘uit het veld slaat’. Hoe je dat kunt doen wordt uitgelegd op mijn site: ‘Wanneer emoties je overvallen'.

Dat wil niet zeggen dat je alles leuk moet vinden. Maar als je die situatie kunt dragen, kun je aangeven dat je het niet leuk vindt (op een voor jou fijne manier). Of de ander dat fijn vindt is niet belangrijk. Als die het kan dragen is er niets aan de hand, als die het niet kan dragen dan heeft diegene werk te doen en kan op zijn beurt ‘voor zichzelf zorgen’.

 

Elke keer dat je voelt dat je geraakt wordt kun je jezelf afvragen of dat ‘nodig’ is. Onderstaande poster kan je daarbij helpen.

 

De aangepaste 'Why worry' poster

 

Ik heb de ‘Why worry’ poster aangevuld met de methode die ‘Omdenken’ gebruikt. Hieronder staan linkjes waar je meer uitleg over de diverse methoden kunt vinden.

Omdenken: uitleg over de 4 vragen die bij het * staan
Omdenken: De drie opties ‘oplossen - loslaten - of - omdenken’
Byron Katie ‘het kleine boekje’
Begrip door Inzicht: Emoties containen

 

Verborgen Wijsheid nw 350px

Boek van Erica Rijnsburger
Een schitterend aanvullend stukje uit een van de boeken van Erica Rijnsburger ‘Verborgen Wijsheid ’ pagina 140..143:

Je hebt je vriend ontmoet en ‘natuurlijk’ wordt je blijdschap veroorzaakt door het weerzien. Maar dat klopt niet; die vreugde zat altijd al in jou. Je vriend heeft je gevoel naar buiten weten te brengen, maar het gevoel was er al. Laat je vriend aan de buitenkant en blijf in het centrum van je geluksgevoel. Dit kunnen we leren op zo veel manieren.

Je geniet van een prachtige zonsopgang. Voel dan op dat moment dat iets in jou opkomt. Vergeet de zon, laat die aan de buitenkant en blijf in je eigen gevoel van opkomende energie. En zodra je naar binnen kijkt, breidt die energie zich uit en vult je hele wezen. 

zonsopgangAls er vreugde is, zijn we geneigd te denken dat deze van buiten komt. De vriend, de opkomende zon zijn alleen maar de aanleiding. En dit geldt voor alle gevoelens: woede, verdriet, liefde, vervulling, eenzaamheid, leegheid, moeheid, geluk. Mensen of situaties zijn de aanleiding waardoor wat in jou verborgen is, naar buiten komt. Zij zijn niet de oorzaak, maar de situatie of de ontmoeting haalt het uit jou. Telkens als zoiets gebeurt, blijf dan met je aandacht in het centrum van je innerlijk gevoel en blijf ermee verbonden. Doe dit met alles. Wanneer je boos bent, richt je dan niet op degene die je woede opgewekt heeft. Laat hem of haar aan de buitenkant en richt je op je boosheid zelf. De ander heeft iets geraakt, er lag een verborgen wond en nu weet je het – word de wond, de pijn, de boosheid.

Pas dit toe bij alle positieve en negatieve emoties en er zal een grote transformatie in je plaatsvinden. Als het een negatieve emotie is, word je ervan bevrijd door bewust te beseffen dat die in jou zit en dat je die kan containen; als de emotie positief is, word jij de emotie zelf. Als de emotie vreugde is, word je vreugde, word je één met de vreugde en wordt de blijdschap in jou geïntensiveerd. Als de emotie boosheid is, zal de boosheid oplossen, juist door je te focussen op wat je zo raakt in jouzelf. Als we het contact met onze diepere grond kwijt raken, zijn we makkelijker een speelbal van onze emoties. Daardoor zullen we ook makkelijker gaan re-ageren op de ander of op de situatie. Als je je bewust bent van wat je voelt en je naar binnen richt, kun je voorkomen dat je in re-actie schiet. Op deze manier kun je dus te midden van alle emoties zijn, kun je het hele spectrum (van uitzinnig geluk en blijdschap tot aan verdriet, gekwetstheid of woede) containen. Je kunt in de emoties en gevoelens aanwezig blijven. De meest eenvoudige definitie van aanwezigheid is je volledig gewaar zijn van het moment waarin je verkeert oftewel: aanwezig zijn in het moment. Dit is een staat van zijn in tegenstelling tot iets dat je doet.


Ik hoop je hiermee een handvat in handen te hebben gegeven om te kunnen dragen en een respons te kunnen geven in plaats van het gevoel te hebben alsmaar te re-ageren vanuit overleving.

10 augustus 2017

Inge Burgerhof
Praktijk & Cursuscentrum voor kinesiologie en bewustzijnscoaching

Adres
Duizendblad 11
4102 KP Culemborg

Telefoon
06-28263250

Email
kinesiologie@begripdoorinzicht.nl

Stuur je vraag naar mij, door onderstaand formulier in te vullen en dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op.