Geitenpaadjes maken

Graag wil ik iets vertellen over geitenpaadjes en snelwegen. Het is ongelofelijk leuke informatie die lekker simpel is en veel snapvermogen geeft (en daar ben ik gek op)

Wanneer je iets nieuws leert, maak je verbindingen tussen je hersencellen. De menselijke hersenen bestaan uit ongeveer 100 biljoen zenuwcellen: de neuronen ofwel onze bedrading (zie afbeelding). Al deze bedradingen samen sturen functies zoals lopen, praten, denken en voelen aan. Deze bedradingen werken door middel van elektrische berichten. Zo houden zij voortdurend de hersenen op de hoogte over de gesteldheid van lichaam en geest.

Je kunt het vergelijken met een staande lamp. Als de stekker in het stopcontact zit dan kun je met behulp van de stroom de lamp laten branden.

Tijdens het spiertesten maken we gebruik van deze elektrische berichten. Wanneer deze berichten niet goed stromen dan leidt dat tot verstoorde breinintegratie.

Breinintegratie = als alle delen van het brein toegankelijk zijn, als die delen samen kunnen werken én als dit onder stress blijft functioneren. Breinintegratie is te vergelijken met een orkest wat prachtig kan klinken met meerdere muzikale instrumenten. Het brein moet er ook voor zorgen dat de output van ieder los bericht precies getimed wordt ten einde chaos te voorkomen.

Er zijn verschillende manieren om alle delen van het brein toegankelijk te houden, te laten samenwerken én dat onder stress vol te laten houden. Als er weer breinintegratie komt, vuren de neuronen/bedrading nieuwe reacties. Een engelse uitspraak = neurons that fire together wire together: de neuronen die tegelijk afvuren zullen verbindingen maken. Het is dus belangrijk dat we onze gedachte kalmeren en ons bewuste brein gebruiken met positieve gedachten. Hierdoor vuren er andere neuronen en als je dat vaak genoeg doet verandert het automatische patroon. Een filmpje die patronen doorbreken uitlegt staat op mijn site.

Geitenpaadjes

Het is te vergelijken met geitenpaadjes lopen (zie de afbeelding die is echt grappig). “Stel je eens voor dat je door een veld met hoge grashalmen loopt. Wanneer je terugkijkt, zie je nog net een spoortje waar je gelopen hebt, een soort geitenpaadje. Dit spoor kan door de wind gemakkelijk vervagen. Maar loop je keer op keer hetzelfde geitenpaadje af, dan wordt het geleidelijk aan een groter pad en ten slotte een snelweg. Het oorspronkelijke geitenpaadje wordt een druk belopen en –bereden route. Het geitenpaadje staat voor alles wat voor je brein nieuw is: een nieuwe gedachte, een feit dat je voor het eerst hoort of iets wat je voor de eerste keer hoort of leert. Wat gebeurt er dan in ons brein? Een aantal hersencellen (neuronen) maakt samen contact en geeft elkaar een signaal door. De hersencellen verbinden zich, een neuraal paadje vormt zich.” Uit: Dirksen, G. en Möller,(2011) H. – Breinlink voor ouders-Je kind helpen leren. blz 17-18. Schiedam: Scriptum

Overtuigingen over je lichaam en jezelf zijn flinke snelwegen. “Ik heb nog steeds last van hoofdpijn, dit duurt vast nog dagen voordat dit weer over is.”
Ook overtuigingen van de omgeving kunnen hardnekkige snelwegen worden. “Een frozen shoulder duurt zeker een jaar voordat je er een beetje van af bent. Ik ken iemand…”

Individuele begeleiding

Tijdens een kinesiologische behandeling kunnen we kijken naar hoe het bewuste brein en het onderbewuste brein met elkaar communiceren en de trigger (én overtuiging) die ervoor zorgt dat het onderbewuste brein te heftig reageert helpen kalmeren zodat er een nieuwe reactie mogelijk is (en er nieuwe geitenpaadjes ontstaan). Ook kunnen we kijken naar de communicatie tussen links en rechts. Als alle delen van het brein goed met elkaar kunnen communiceren en samenwerken en dat ook onder stress momenten blijven doen, dan hebben we een geïntegreerd brein.

Kun je hier zelf ook iets aan doen…? Jazeker. De Wayne Cook oftewel ‘In de knoop – uit de knoop’ werkt hier heel goed voor.

Maar eigenlijk alle 4 de stappen van ‘energie in beweging brengen’ waar ik het eerder over had werken hiervoor!!
Die is te lezen onder breinknoppen
Een filmpje die meer uitleg geeft over al deze stappen en meer.

Wil je meer weten / leren kom dan naar de Touch for Health cursussen

30 januari 2014

Inge Burgerhof
Praktijk & Cursuscentrum voor kinesiologie en bewustzijnscoaching

Adres
Duizendblad 11
4102 KP Culemborg

Telefoon
06-28263250

Email
kinesiologie@begripdoorinzicht.nl

Stuur je vraag naar mij, door onderstaand formulier in te vullen en dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op.