Het elastiek tussen lichaam en ziel

Het elastiek tussen lichaam en zielSteeds meer kinderen hebben te maken met een vorm van hooggevoeligheid. Ze zijn kwetsbaar, heel gevoelig voor indrukken vanuit hun omgeving en vaak erg eigenzinnig. Door hun kwetsbaarheid hebben ze veel houvast en controle nodig. Ik benader deze kinderen vanuit het oogpunt: ze zijn los met hun lichaam verbonden, ze leven meer in hun omgeving dan in hun lichaam. Het elastiek tussen hun lichaam en hun ziel is als het ware een beetje uitgerekt. Dat is ook zo bij kinderen met autisme, alleen in een extremere mate. 

Dat een mens een lichaam hééft en niet een lichaam ís, dat hij als ziel zijn lichaam als het ware bewoont, is het uitgangspunt van dit boek.
Dit boek valt tussen verschillende categorieën in. Het heeft iets wetenschappelijks, maar is tegelijkertijd persoonlijk. Het is gebaseerd op ervaringen, maar schuwt het filosofische niet. Het is vakgericht, maar trekt heel duidelijk lijnen door naar andere gebieden, zoals de cultuurgeschiedenis.

 

Op blz 140 verteld Hans Lemmens over het automatisch van A naar B reizen:
Al die handelingen voltrok ik echter niet met mijn bewustzijn maar met een aspect van mijn lichamelijkheid dat je “de intelligentie van het lichamelijke” zou kunnen noemen.
Zo kun je ook zonder bewustzijn de afwas doen, terwijl toch alles goed schoon wordt. Of zo kun je heel hard over een kluitenveld rennen zonder te vallen. Je moet dan vooral niet met je bewustzijn tussenbeide komen want dan gaat het fout. Je moet je overgeven aan de intelligentie van je voeten. Zij weten hoe je over die ondergrond bewegen moet.
Zo kun je ook heel goed ademhalen zonder wakker bewustzijn, of 'stofwisselen' of je bloed laten circuleren. Ook ten aanzien van die functies moet je vooral niet met je wakkere bewustzijn tussenbeide komen, want dan treden er storingen op.

 

Je moet de intelligentie van je lichamelijkheid ongestoord zijn werk laten doen, een intelligentie die ook wel het levenslichaam genoemd wordt, of het energielichaam.

Het is ook dit energielichaam waar technieken als TOUCH FOR HEALTH zich op richten, waarbij aan de hand van lichte veranderingen in de spierspanning de reactie wordt waargenomen van het lichaam op een vraag. Ook de leugendetector richt zich in feite op het energielichaam. Dit is het lichaam waarvan de haptonomen zeggen dat het niet kan liegen.

 

Waarom ik dit boek een 'must read' vind?

Het gaat verder dan de reguliere uitleg over hooggevoeligheid en autisme. Ik heb me daar nooit in kunnen vinden én nooit bij neergelegd. Natuurlijk is het gedrag zoals de reguliere uitleg. Het doet alleen tekort aan de hele mens - het verhaal is niet 'af' en dan.... is wat ik vaak vraag en dan blijft het stil.

Hans Lemmens gaat verder met veel voorbeelden en diepgang. Op een hele onderbouwde manier. Ook het energielichaam wordt uitgelegd vanuit de kwantumfysica, zodat iedereen het kan begrijpen. Daarnaast heeft hij het niet alleen over de uitdagingen waar mensen met een soepeler elastiek tegen aan lopen, maar ook de kwaliteiten die hier bij horen. Ook legt hij uit hoe het komt dat er steeds meer kinderen uitvallen op scholen en een diagnose krijgen. 

 

Het is niet verwonderlijk, nu ik dit boek gelezen heb, dat ik me ben gaan scholen in kinesiologie. Luisteren naar het lichaam, energie in beweging brengen en balans hervinden.

Het gaat om de intelligentie van het lichaam waar we als kinesioloog naar luisteren - het energielichaam zoals Hans Lemmens dat noemt - en wanneer we teveel uitgedaagd zijn in deze wereld, de energie weer laten bewegen zoals bij ons past - zo hervinden we balans.

Voor deze mensen zo belangrijk dat ze dat voor zichzelf kunnen doen of andere toestaan hen daarbij te helpen. Want het lichaam laat je niets doen wat voor jou niet goed is. Het is maatwerk, daar waar maatwerk zo vreselijk belangrijk is.

 

Het elastiek tussen lichaam en ziel - Hans Lemmens - Interview

'Ik benader deze kinderen vanuit het oogpunt: ze zijn los met hun lichaam verbonden, ze leven meer in hun omgeving dan in hun lichaam. Het elastiek tussen hun lichaam en hun ziel is als het ware een beetje uitgerekt.'

In het interview legt hij uit hoe dat is tijdens het ervaren van stress. 

Hans Lemmens maakt onderscheid tussen het innerlijk en het gedrag, een onderscheid dat volgens Hans voor een dieper begrip van autisme cruciaal lijkt. Te vaak nog richt het autismeonderzoek zich uitsluitend op het gedrag, terwijl toch juist de kloof tussen het gedrag en het innerlijk een van de belangrijkste kenmerken is. Hele interview


Eerder heb ik een vergelijking gemaakt tussen hooggevoeligheid - hoogbegaafdheid - autisme, vanuit wetenschappelijke bronnen, een nascholingsdag én mijn eigen ervaringen.

2 februari 2019

Inge Burgerhof
Praktijk & Cursuscentrum voor kinesiologie en bewustzijnscoaching

Adres
Duizendblad 11
4102 KP Culemborg

Telefoon
06-28263250

Email
kinesiologie@begripdoorinzicht.nl

Stuur je vraag naar mij, door onderstaand formulier in te vullen en dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op.