Je wonderbaarlijke immuunsysteem

Het immuunsysteem belicht vanuit de antroposofische gezondheid:

Oorlog in je lichaam?

Van der Bie’s visie op het gezond werkende afweersysteem is anders dan die in de schoolboekjes: ‘Als je die boekjes moet geloven dan is er een complete oorlog aan de gang in je lichaam,’ legt hij uit: ‘er wordt aangevallen, gedood en symbolische politieagenten lopen rond in je bloedbaan om ziekteverwekkers in de kraag te grijpen’.

‘Maar is het afweersysteem wel zo vijandig als we leren?’, vraagt hij zich bijna retorisch af, ‘wat gebeurt er nou echt?’ Volgens Van der Bie is dat niet zo moeilijk te zien. Hoe complex de afweerreactie bij de mens ook is, uiteindelijk komt het er op neer dat het ‘niet-eigen’ stukje dat in je lichaam is gekomen wordt ingekapseld door een lichaamseigen cel. Vaak is dit een macrofaag. Die macrofaag plooit zich om de indringer en verteert hem: ‘En is dat nou zo anders dan wat er in je darmen gebeurt?’ vraagt de oud huisarts zich af, ‘we zeggen toch ook niet dat we in onze darmen constant oorlog voeren tegen ons eten? Nee, we sterken onszelf door het ‘niet-zelf’ wat we binnen krijgen te verteren. Dat is precies wat er ook in onze bloedbaan gebeurt.’

Auto-immuunziekten

Die positieve afweerreactie van de mens, krijgt echter een negatief kantje op het moment dat die omslaat in een auto-immuunziekte: ‘Tijdens een herstelproces worden er meerdere processen van afweer en herstel in gang gezet en later weer gestopt. Dit wordt gedaan door je ‘ik’. Dat is niet zo lastig te snappen: elke impuls is een ‘ik’-actie. Als je iets wilt gaan doen zeg je ‘ik ga naar buiten’. De aanzet tot een actie, komt bij je ‘ik’ vandaan,’ legt Van der Bie uit.

Ook bij iemand met een auto-immuunziekte, geeft zijn ‘ik’ de goede start-impuls, maar waar het mis gaat is bij het ‘stopmoment’: ‘Ook stoppen met iets vraagt om een impuls,’ legt Van der Bie uit, ‘als je bijvoorbeeld achter een beeldscherm zit moet je op een gegeven moment zeggen ‘ik ga hiermee stoppen’.’ Er is dus een impuls nodig om een activiteit te starten, én eentje om die weer te stoppen.’ bij een auto-immuunziekte zie je dat er niet meer gestopt wordt met de afweerreactie. Die gaat door.’

Ridder te paard

Volgens Van der Bie kun je het vergelijken met een ridder op een paard: ‘Als die ridder rustig op het paard zit, kan hij zowel zijn paard als het volk rond om hem de goede richting opsturen. Als zijn paard op hol slaat, is de ridder die controle kwijt en gaan paard en volk hun eigen gang en kunnen daarbij elkaar zelfs beschadigen. Die ridder is in dit voorbeeld je ‘ik’ die de controle verliest. Dit ‘ik’ zal stevig in het zadel moeten gaan zitten om de controle weer terug te krijgen. Dit vraagt om een sterk ’ik’.’

Van der Bie heeft nog meer beelden om het raadsel te verhelderen: ‘Een normaal functionerend afweersysteem zal nooit zijn eigen gezonde lichaamscellen opeten,’ legt Van der Bie uit. Volgens hem heeft de eigen lichaamscel een heel aantal kenmerken waaraan de macrofaag hem kan herkennen. Die cellen laat hij, als alles goed gaat, met rust: ‘Maar als je nou jezelf tegenkomt, en je herkent dat niet? Denk bijvoorbeeld aan een stevig stressmoment. Hoe moeilijk is het dan niet om ‘bij jezelf’ te blijven? Dat kost kracht! En precies daar gaat het fout bij een auto-immuunziekte: je herkent letterlijk jezelf niet meer.’

Genezen

Guus van der Bie ziet meerdere mogelijkheden om auto-immuunziekten aan te pakken: ‘De meeste patiënten die ik heb gehad met een auto-immuunziekte hadden een zwakke ‘ik- presentatie’, ze zaten, zogezegd, niet zo krachtig in het zadel. Ze lieten zich leven en hadden geen grens waarbij ze zeiden: ‘Tot hier maar niet verder’.’

Eén van de mogelijkheden om de auto-immuunziekte te overwinnen is dus het herstellen van je ‘ik’-kracht. Om bij het eerdere voorbeeld te blijven: je moet de ridder weer de controle over zijn paard geven. Dat kan op verschillende manieren aldus Van der Bie: ‘Qua medicatie kun je denken aan goud of maretak, dat versterkt het ‘ik’ van de mens. Verder is het een goede oefening om beter waar te gaan nemen door de dag heen. Om meer ‘present’ te zijn bij alles wat je doet. Aan het einde van de dag terugkijken naar wat er die dag allemaal gebeurd is, is ook een manier om je ‘ik’ te sterken. Want dat is wat er moet gebeuren: je moet weer zelf de controle nemen over de processen in je lichaam.’

Wie is Guus van der Bie? Lees het hele artikel op Antroposana

 

Daarop aansluitend:

Luisteren naar wat je werkelijk voelt (in je lichaam) en wat je wilt (in je hart) ipv te luisteren naar wat 'jou stemmen' zeggen dat je hoort te doen (wenselijk gedrag) en jezelf voorbij lopen..... en als het dan 'te laat is' de witte vlag zwaaien en toegeven aan ‘Madness’. Het laatste is wat in de video geadviseerd wordt... Niet helemaal mijn idee van 'gezond bezig zijn'.

Als je langdurig jezelf op niet-authentieke wijze neerzet, kan dat leiden tot een toename van activiteit in het autonome zenuwstelsel, activiteit die uiteindelijk schadelijk is voor de werking van je immuunsysteem.

Klachten die je dan krijgt komen dan dus niet van 'overwerkt zijn', maar van niet naar jezelf kunnen luisteren, jezelf niet serieus nemen, grenzen niet aan kunnen geven, vinden dat je 'beter je best moet doen', 'niet zo moet zeuren' en zo kan ik nog wel een paar overtuigingen opnoemen. Allemaal stemmen zoals we ze van vroeger kennen en niet ontgroeid zijn. Dat is helemaal niet erg, die stemmen hebben we allemaal wel. Dat ontgroeien kan altijd nog. Maar het moedwillig opzoeken... 'jezelf toestemming geeft om zo nu en dan die witte vlag uit te hangen en jezelf helemaal terug te trekken'. Tja, ik zou er dan toch voor kiezen om te leren van deze witte vlag, zodat ik hem niet 'zo nu en dan' hoef in te zetten en elke keer mijn immuunsysteem ondermijn.

De reset is er als je doorhebt waarom je die witte vlag zwaait, wat zit er onder? Welk oude patroon heb ik niet doorbroken? Welke overtuiging zit er nog vast in mijn brein? Dat vind je brein pas echt topsport; oude rommel opruimen!

Leer daarom weer te luisteren naar de wijsheid van je lichaam!

Zorg dat je immuunsysteem optimaal ondersteund wordt, leer je stress te hanteren, accepteer het leven zoals het is (accepteer dat dood gaan een onderdeel is van het leven), pak je angsten aan i.p.v. erin vast te gaan zitten, zorg dat je keuze hebt in je handelen, stimuleer je zelfherstellend vermogen.

We hebben een geweldig goed werkend systeem in ons lichaam, maar door de huidige levensstijl wordt het voor dit mooie systeem verdomd lastig om de balans te bewaren. We vergeten hoe de balans eruit ziet, maar ons lichaam vergeet dit niet. Daarom werkt het zo verdomd goed om via spiertesten te luisteren naar wat het lichaam nodig heeft om die balans te herstellen.

Kinesiologie kan gecombineerd worden met elke andere geneeswijze. Het is aanvullend én respectvol.

Op de juiste manier een betrouwbare spiertest kunnen uitvoeren is een kunst, die iedereen door oefening kan leren.

 

 

Uitleg over het immuunsysteem

Er is veel gezegd/geschreven over het immuunsysteem… Wanneer je wilt weten hoe dat functioneert dan heb ik een goede video voor je, een geweldige pdf in kindertaal en een pdf van orthokennis:

It's your immune system

It’s not the virus that kills you it’s actually your own immune system.

Covid-19 connects to the ACE2 receptor in your cells and then they’re able to get into the cell.

We have two parts of the immune system. We have the innate (first line of defense) and the special forces called the adapted part of the immune system.

The innate part of the immune system is only overreacting because the adapted part of the immune system is not working. The virus is the trigger and it’s definitely causing damage, but you have to realize that the virus really only kills people with a weak immune system.

The whole video is really about emphasizing the importance of your immune system because if your immune system is strong this virus really does not play a big treat especially if you understand how to strengthen it. 

Je wonderbaarlijke immuunsysteem

In 2005 bracht de Japanse Vereniging voor Immunologie een boekje uit over de wonderbaarlijke werking en het grote belang van ons immuunsysteem. Het boekje, gericht op kinderen rond de twaalf jaar, werd een ‘hit’. Reden om het ook in andere talen uit te brengen.

Riky Lievendag, gespecialiseerd in taal voor kinderen en bekend met immunologie, is met de vertaling aan de slag gegaan. Nu kunnen we ook eens laten zien dat wij mensen een ongelofelijk goed immuunsysteem hebben en dat we steeds meer kunnen doen als het onverhoopt toch mis gaat. Met dit boekje hebben we daar eindelijk een goed instrument voor in handen besluit Frans Kroese, hoogleraar bij de afdeling Reumatologie en Klinische Immunologie aan het Universitair Medisch Centrum Groningen

 

Orthokennis brochure weerstand

Informatie brochure over het immuunsysteem welke suppletie je kunt inzetten om het immuunsysteem te ondersteunen van Orthokennis.

Aansluitend daarop een ander stukje over vitamine C wat ik graag onderschrijf:

Gert Schuitemaker: ‘Maar zodra ik iets voel, een lichte keelpijn of opkomende verkoudheid, voer ik de hoeveelheid op, soms tot 6000 mg (6 gram, heel veel over de aanbeveling, red.). Dat is wat mijn darmen aankunnen. Daarna neem ik, zeg maar, elk uur nog een aantal gram.

NORMAAL zou ik met die hoeveelheden diarree krijgen, maar blijkbaar BIJ ZIEKTE neemt het lichaam meer op omdat het immuunsysteem voor een optimaal functioneren die extra vitamine C nodig heeft. Dat noem ik “C tot darmtolerantie”. Maar ja, grote doses kunnen tot darmirritatie leiden, hou daar rekening mee.’

‘Vitamine C is een uitermate onschuldige vitamine, maar je moet wel individueel uitvinden wat je darmtolerantie is’, waarschuwt Schuitemaker. Ook benadrukt hij, net als het Voedingscentrum, te zorgen voor een gezonde basisvoeding. ‘Maar wie doet dat? Als je je weerstand wilt verhogen, moet je dat op tijd doen.’

Bron: Gert Schuitmaker op vmt.nl

 

Iets wat ik me al een tijdje afvraag: Hoe goed trainen we op dit moment ons immuunsysteem?

‘Wij wonen in een steriele omgeving. Maar hun immuunsysteem krijgt continu training. Het zou heel goed kunnen dat als dan het zoveelste virus langskomt, ze er alleen maar een beetje ziek van worden.’ 

Ook bij Afrikanen en Indiërs staat de aangeboren afweer misschien iets anders afgesteld. Het systeem raakt namelijk beter getraind naarmate je het vaker gebruikt, vertelt Van Els. ‘De waakzaamheid wordt groter. Het is niet meer zo blanco en naïef.’

Bron: Volkskrant

 

Mooi artikel van NaturaFoundation van jan 2016: Ben je ziek, blijf dan thuis

Griep kan je drukke schema danig in de war brengen. Het is dan verleidelijk om naar een lapmiddeltje te grijpen. Daarmee gaan we lijnrecht in tegen miljoenen jaren evolutie, stellen twee onderzoekers in het vaktijdschrift PLOS Biology.

 

Ik wens je heel veel gezondheid toe. Niet alleen nu of morgen, maar ook voor het volgende virus. We moeten ervoor zorgen dat ons immuunsysteem optimaler wordt dan het nu is, dan hoeven we niet zo bang te zijn.

Zelf wat doen aan je immuunsysteem, behalve jezelf goed te informeren via bovenstaande artikelen en video's? Lees dan ook de diverse Touch for Health TOOLS. met oa de Neurolymfatische massage voor het ondersteunen van het immuunsysteem.

Inge Burgerhof

17-02-2021

Inge Burgerhof
Praktijk & Cursuscentrum voor kinesiologie en bewustzijnscoaching

Adres
Duizendblad 11
4102 KP Culemborg

Telefoon
06-28263250

Email
kinesiologie@begripdoorinzicht.nl

Stuur je vraag naar mij, door onderstaand formulier in te vullen en dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op.